Maveplasker til russisk superfly

Et Sukhoi Superjet SSJ100-fly mavelandede under en testflyvning på Island. Flytypen er fast gæst i København.

Det nye russiske regionale jetfly, Sukhoi Superjet SSJ-100, er endnu engang ufrivilligt havnet i rampelyset. Første gang var da et eksemplar af flyet i maj sidste år fløj ind i en bjergvæg i Indonesien under en demonstrationsflyvning for potentielle kunder. 45 blev dræbt ved ulykken.

Og nu er det så billeder af et Superjet-fly, der søndag mavelandede i Islands Keflavik Lufthavn, der går verden rundt. Flyet var i gang med at teste det automatiske landingssystem, da det landede uden hjulene slået ud. Noget kunne tyde på, at en væsentlig feature i det automatiske system, udfældningen af understellet, ikke er helt på plads endnu. Landingen foregik på én motor i kraftig sidevind. Brugen af landingssystemet i sådan en situation var netop det, som skulle testes.

Besøg i cockpittet
Efter flystyrtet med Sukhoi Superjet’en i Indonesien kom det frem, at piloterne havde slået den alarm fra, som fortalte dem, at de var for tæt på jorden. I stedet havde de besøg i cockpittet af repræsentanter for interesserede købere.

Sukhoi har solgt 234 eksemplarer af Superjet’en og 18 er leveret. Den første kunde, armenske Armavia, har dog sendt sine to fly retur. Aeroflot opererer 10 Sukhoi Superjet og anvender blandt andet ofte flyet på den sene aftenafgang fra Moskva til København og retur.

Foto: Aviation Herald.