Mayday fra tre Ryanair-fly samme dag

Tre Ryanair-fly udsendte samme dag Mayday i luftrummet over Spanien. Alle tre fordi de var ved at løbe tør for brændstof.

Med få minutters mellemrum udsendte to fly fra Ryanair Mayday-melding til flyvelederne i Valencia for to uger siden. Flyene fra det irske lavprisselskab var i knibe, fordi brændstofbeholdningerne var begyndt at være foruroligende lave. Mayday-meldingerne betød, at flyene fik lov at lande i Valencia med det samme, mens andre under indflyvning til den spanske lufthavn, måtte afbryde deres landinger og blive i luften lidt længere.

Senere samme dag kom endnu en Mayday-melding til flyvelederne i Valencia. Også denne gang var det et Ryanair-fly, der var ved at løbe tør for brændstof og fik lov at lande med det samme.

Ikke tanket særlig meget
Alle tre fly skulle oprindeligt være landet i Madrid. Men kraftig torden betød, at de blev omdirigeret til at skulle lande i Valencia. Det betød, at flyene brugte mere brændstof på at flyve cirka en time mere til Valencia. Og Ryanair-kaptajnerne havde tilsyneladende ikke tanket særlig meget ekstra brændstof i flyene tanke.

Det kan have stor økonomisk betydning ikke at medbringe for meget brændstof, som man ved normale flyvninger alligevel ikke får brug for. Det gør flyet tungere og det bruger derfor mere brændstof.

Ryanair har i flere tilfælde indskærpet over for selskabets piloter, at de kun skal medbringe 300 kilo brændstof ud over den mængde, som det kræver at flyve den planlagte rute.