Blomster for Amsterdam Schiphol Airport efter nedskydningen af MH017, hvor 298 personer omkom. (Foto: Roman Boed | CC 2.0)

MH017-sagen kan komme for Menneskerettighedsdomstolen

I den kommende tid skal Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vurdere, om Rusland havde et ansvar i nedskydningen af flight Malaysia Airlines’ flight MH017 og flere andre hændelser.

I skrivende stund er det 3.117 dage siden, at et Boeing 777-200ER-fly fra Malaysia Airlines blev skudt ned, da det var undervejs på flight MH017 fra Amsterdam til Kuala Lumpur. 283 passagerer og 15 besætningsmedlemmer omkom dengang.

Efterspillet efter hændelsen er dog fortsat i gang, og den seneste udvikling er, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg onsdag i denne uge afgjorde, at domstolen har bemyndigelse til at behandle et sagskompleks, hvor MH017-sagen er iblandt.

Afgørelsen er den foreløbige kulmination på et større arbejde fra Holland og Ukraine, der igennem en længere periode har forsøgt at få placeret et juridisk ansvar hos Rusland for en række handlinger, som landet stod bag i Ukraine i tiden omkring annekteringen af Krimhalvøen.

Var under Moskvas indflydelse
En hollandsk ledet undersøgelse af hændelsen har tidligere fundet ud af, at Boeing-flyet blev skudt ned med et såkaldt Buk-missil, der blev leveret af Rusland og affyret fra territorie i det østlige Ukraine, der var kontrolleret af prorussiske separatister.

Rusland har efterfølgende nægtet, at landet skulle have været involveret i nedskydningen, og det samme har separatisterne. Sidste år blev to russiske statsborgere og en ukrainer ved en domstol i Holland fundet skyldige i mord og idømt livstidsfængsel for deres rolle i MH017-sagen.

De dømte var dog ikke til stede, da man mener, at de skjuler sig i Rusland. I retten blev der dog præsenteret beviser, som dommeren mente dokumenterede, at området i Ukraine ”var kontrolleret af Rusland” samt at Moskva ”havde en betydelig indflydelse på separatisternes militære strategi”.

Kan blive idømt erstatningspligt
Ifølge Euronews har disse beviser spillet en ikke ubetydelig rolle i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols beslutning om, at man vil behandle sagskomplekset, men sagerne ved de to domstole er dog forskellige.

I sagen ved Menneskerettighedsdomstolen anklager Holland Rusland for at have spillet en nøglerolle i nedskydningen og have trukket pinslerne for de efterladte i langdrag i og med, at landet sidenhen har nægtet at have være involveret, ikke selv har efterforsket hændelsen samt undladt at samarbejde med de hollandske anklagere, som har undersøgt sagen.

I tillæg hertil skal domstolen i Strasbourg undersøge en række anklager fra Ukraine, der mener, at Rusland har foretaget uberettigede militære angreb på civile, som har ført til mange dødsfald – heriblandt nedskydningen af Boeing-flyet – og henrettelser, ligesom landet beskylder Rusland for at have bortført 85 ukrainske børn.

Såfremt Rusland kendes skyldig, kan landet blive dømt til at betale erstatning til de omkomnes efterladte, men det påpeges dog, at det er tvivlsomt, om styret i landet vil acceptere kendelsen og straffen.


Relaterede artikler:

Fly fra Skandinavien tæt på MH017-område

MH017 blev ramt af russisk missil

IATA: MH017-efterladte fortjener mere respekt