Ulykkesflyet fra Yeti Airlines under en tidligere landing i Pokhara i maj 2022. (Foto: TMLN123 | CC 4.0)

Mindst 68 personer omkommet ved flyulykke i Nepal

En ATR 72-500 fra Yeti Airlines med 68 passagerer og fire besætningsmedlemmer er styrtet ned ved landingen i den nye lufthavn i Pokhara. To europæiske statsborgere er blandt de omkomne.

Nepal er blevet ramt af endnu en flyulykke. En ATR 72-500 fra Yeti Airlines, der var undervejs fra Kathmandu til Pokhara i det centrale Nepal, ramte jorden i et område ved Nayagaun, der ligger mellem den gamle og den nye lufthavn i Pokhara. Ulykken skete søndag kl. 11.05 lokal tid, hvilket svarer til 06.20 dansk tid.

Ifølge The Aviation Herald ramte ATR-flyet (registrering 9N-ANC, red.) jorden kun 2,2 kilometer før landingsbanen og faldt efterfølgende ned i en kløft, hvor det brød i brand.

Den nye lufthavn Pokhara International Airport, der skal erstatte den tidligere Pokhara Airport, er netop blevet åbnet den 1. januar 2023.

Ulykkesflyet fra Yeti Airlines fløj på rutenummer YT691 og havde 68 passagerer og fire besætningsmedlemmer om bord. Passagererne fordelte sig, ifølge de civile luftfartsmyndigheder i Nepal, med 62 voksne, tre børn samt tre spædbørn under to år. Af de ombordværende var 53 nepalesiske statsborgere, mens der var fem fra Indien, fire fra Rusland, to fra Sydkorea samt en statsborger fra Frankrig, Irland, Argentina og Australien.

Kathmandu Post og andre lokale medier skriver, at der indtil videre er fundet og bjærget 68 omkomne fra flystyrtet. Der er dog stadig uklarhed om det samlede dødstal, idet der angiveligt ledes efter yderligere fire omkomne.

Mange flyulykker i Nepal
I henhold til ICAO-reglerne vil det nu være op til den lokale havarikommission i et internationalt samarbejde med de franske luftfartsmyndigheder, der inddrages, da ATR-flyet er produceret i Frankrig, at finde årsagen til flyulykken.

Nepal har en lang historie med alvorlige flyulykker bag sig, og Yeti Airlines og landets øvrige 19 fly- og helikopterselskaber har siden 2013 haft flyveforbud i EU.

Seneste alvorlige ulykke fandt sted den 29. maj sidste år, hvor 22 mennesker mistede livet, da en DHC-6-300 Twin Otter fra Tara Air styrtede ned på en flyvning fra Pokhara til Jomsom. Tara Air, der er datterselskab af Yeti Airlines, havde dermed sit fjerde alvorlige havari i løbet af blot 10 år.

Yeti Airlines har siden etableringen i 1998 været involveret yderligere seks flyulykker, hvoraf fire af disse havde dødelig udgang. Tidligere er samlet 32 personer omkommet på flyvninger med selskabet, og hertil kommer mindst 68 omkomne fra søndagens ulykke, hvorefter det samlede antal omkomne sniger sig op på 100 eller derover.

 

Relaterede artikler:

Tara Airs tredje alvorlige havari siden 2010

Flyulykke i Nepal med ex-SAS fly

Endnu et flystyrt i Nepal