Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). (Foto: Niels Hougaard)

Minister giver smagsprøve på luftfartsstrategi

Dette års Folkemøde byder på en eksklusiv snak med transportministeren om luftfartsstrategien samt et direkte møde mellem to af luftfartsbranchens største kamphaner.

I gennem flere år har den danske luftfartsbranche sukket efter at regeringen ville barsle med sin luftfartsstrategi. Transportminister Ole Birk Olesen har flere gange sagt, at den er på trapperne – uden dog at ville sætte nærmere tidspunkt på.

Nu får deltagerne på Folkemødet i Allinge på Bornholm i midten af juni imidlertid mulighed for at prikke lidt til ministeren og måske få ham til at løfte lidt af sløret for den længe ventede strategi. På demokratifestivalens anden dag, fredag den 16. juni, kan man nemlig opleve Ole Birk Olesen i det, som arrangørerne selv kalder et ”eksklusivt interview”.

”Vi går tæt på transportminister Ole Birk Olesen i et interview, der blandt andet vil handle om det at være minister i en mindretalsregering og hans tanker om den kommende luftfartsstrategi,” skriver pr-firmaet Operate, der står bag arrangementet, i Folkemødets aktivitetskalender.

Bruger offentlige midler
Arrangementet finder sted fredag kl. 12 i Operates’ ”Infrastrukturens Telt” på Allinge Havn. I samme telt afvikles også fire andre luftfartsrelaterede Folkemøde-arrangementer.

Det første er på folkemødets første dag, torsdag, hvor Brancheforeningen Dansk Luftfart klokken 15 byder op til debat om dansk indenrigsluftfart under overskriften ”Indenrigsfly er også kollektiv trafik!”.

”Er kollektiv trafik kun den transport, der bruger offentlige midler? Eller er det mere bredt? Bør vi ikke tænke mere åbent og samfundsøkonomisk på disse ting? Midlerne er trods alt ikke ubegrænsede. Dette er nogle af de paradokser, vi lægger op til en debat mellem transportpolitikere, luftfartsfolk og repræsentanter fra den traditionelle kollektive trafik om,” skriver brancheforeningen i sin præsentation af arrangementet.

Kommunikationsdirektør Henrik P. Jørgensen fra Københavns Lufthavn fortalte på Folkemødet 2016 om lufthavnens udbygningsplaner over en stor model af CPH. Foto: Andreas Krog.

Tilbage på modellen
Det andet arrangement er en form for opvarmning i timen op til ministerens eksklusive optræden. Fra klokken 11 fredag er det således muligt i Infrastrukturens Telt at møde Københavns Lufthavns kommunikationsdirektør, Henrik Peter Jørgensen, og høre ham fortælle om lufthavnens store udbygningsplaner. Med udgangspunkt i en arkitekt-model af fremtidens lufthavn, står han klar til at fortælle om nuværende og fremtidige byggeprojekter.

”Du får rig mulighed for at blive klogere på, hvad de forskellige byggeprojekter kommer til at betyde for dig som rejsende og for dansk erhvervsliv,” lyder det lokkende fra lufthavnen.

Lufthavnen havde også en arkitekt-model med på sidste års Folkemøde. Om tværbanen er kommet tilbage på modellen efter at lufthavnen har besluttet ikke at lukke banen, men bare forkorte den, bliver spændende at se.

En hed affære
Det tredje luftfartsarrangement foregår fredag eftermiddag klokken 16 og kan godt gå hen og blive en hed affære. Her tørner Københavns Lufthavns administrerende direktør, Thomas Woldbye, nemlig sammen med SAS’ danske koncerndriftsdirektør, Lars Sandahl Sørensen, i en debat arrangeret af SAS under overskriften ”Fremtidens Flyrejse”.

Overskriften på arrangementet lyder meget uskyldig, men mon ikke SAS’ utilfredshed med blandt andet taksterne i Københavns Lufthavn bliver et emne, når de to direktører mødes ansigt til ansigt?

I debatpanelet vil også være Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn og aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, mens tv-værten Christian Degn fra DR-programmet Hammerslag vil lede slagets gang.

Det fjerde luftfartsarrangement, som også finder sted i Infrastrukturens Telt på Allinge Havn, løber af stablen lørdag kl. 14 og handler om hvordan nye teknologier skaber nye muligheder for flyveledelsen. Det er flykontroltjenesten Naviair, der står bag arrangementet.

SAS havde i 2016 stillet en flysimulator op på Folkemødet. Foto: Andreas Krog.

Ekstraordinært godt betalt
Indimellem debatterne om luftfart og mange andre ting er der blandt andet mulighed for at prøve en flysimulator hos SAS. Det er også i Infrastrukturens Telt på Allinge Havn.

Sidste år havde SAS arrangeret et særligt folkemøde-fly, der fløj interesserede danskere til Bornholm fredag morgen og retur fredag aften. Selvom SAS sidste år betegnede det initiativ som en stor succes, så har man valgt ikke at gentage det i år.

Så folkemødedeltagerne må nøjes med at tage færgen eller flyve med Danish Air Transport, der dog netop i folkemødedagene tager sig ekstraordinært godt betalt for en flybillet.

 

Relaterede artikler:

SAS: Stockholm og Oslo får flere ruter end CPH

SAS vil have milliarder tilbage fra CPH

SAS afviser CPH-forsvar af høje priser

SAS: Brug for politisk indgreb mod CPH

Luftfartsbranchen indtog Folkemødet med quiz og fadøl

SAS vender tilbage til Bornholm

DAT skruer billetpriser til Folkemøde i vejret