Første MRJ-fly ventes leveret til ANA i 2020. Foto: Mishubishi Aircraft.

Mitsubishi mister stor flyordre

Charteroperatøren Swift Air overtog i 2017 det amerikanske flyselskab Eastern Air Lines og det har nu medført, at en flyordre på 20 Mitsubishi fly er aflyst.

Eastern Air Lines var en af kunderne til Mitsubishis tre år forsinkede MRJ90, der er indrettet med 88 sæder i en charterversion. Men nu er ordren blevet aflyst, fordi Eastern Air Lines er blevet overtaget af charteroperatøren Swift Air, som ønsker større fly.

Selskabsovertagelsen har fået Eastern til at returnere sine Air Operator’s Certificates (driftstilladelser, red.) til luftfartsmyndighederne FAA, oplyser Mitsubishi Aircraft. Ud over de 20 fly, fjernes også optionen på yderligere 20 fly.

Det Phoenix-baserede Swift Air havde tilsyneladende ikke lyst til at overtage MRJ ordren, fordi flytypen ikke passer ind i selskabets charterforretning. Eastern var også en chartervirksomhed og benyttede fly af typen Boeing 737, da selskabet blev overtaget af Swift, men Eastern havde planer om at gå ind i regional rutetrafik. Aflysningen har formentlig ikke betydet bøder for kunden, da Mitsubishi Aircraft forsinkede programmet i omkring tre år efter kontrakten var underskrevet.

Ordrer på 213 fly
Der blev enighed om aflysningen af ordren efter længere forhandlinger, oplyser Mitsubishi Aircraft: ”Aflysningen er et resultat af ændringerne i Eastern Air Lines forretningsplaner, men vi mener ikke, det vil få effekt på de øvrige ordrer på MRJ fly”, hedder det.

Efter at være gået glip af Eastern-ordren har MRJ programmet ordrer på 213 fly. Kunderne har taget optioner på yderligere 170 fly. Første flyleverance er planlagt til midten af 2020 til japanske All Nippon Airways.

Eastern Air Lines startede sine flyvninger i 2015, og overtog navnet efter et større amerikansk flyselskab, der var i drift frem til 1991 og havde rødder helt tilbage til 1920’erne.

Relaterede artikler:

Mitsubishi gennemfører første testflyvning i USA

Svensk selskab vil købe op til 20 Mitsubishi-fly

Nye flytyper på Paris Air Show