A320-200 fra Spring Airlines. (Foto: Kentaro IEMOTO | Creative_Commons)

Mobiltelefon brød i brand i luften

Et Airbus A320-fly måtte i weekenden sikkerhedslande, da der gik ild i en mobiltelefon og oplader ombord på flyet.

Der er mange ting de færreste ønsker at opleve, når de har fået sat sig til rette i sædet, og flyet først har forladt landingsbanen. Brand i kabinen ligger formentlig højt på denne liste, og derfor fik passagererne, der rejste med det kinesiske lavprisflyselskab Spring Airlines i en Airbus A320-200 i lørdags sig en grim overraskelse.

Omkring 25 minutter inde i den planlagte tre en halv times flyvetur fra Harbin i Kina til Nagoya i Japan opdagede flere passagerer således røgudvikling ombord på flyet, og da der samtidig opstod en stærk elektrisk lugt i kabinen, blev hele flyets besætning beordret til at påføre sig iltmasker. Det skriver Aviation Herald.

Kabinepersonalet gik straks i gang med at forsøge at slukke ilden med brandslukkere. Omkring ni minutter senere kunne branden endelig konstateres slukket, og her stod det klart, at det var en mobiltelefon og en tilhørende powerbank-oplader, der var brudt i brand i hattehylden. Efter brandslukningen blev de elektroniske apparater derfor nedkølet i en vandbeholder.

Den brændende mobiltelefon forårsagede en del sodskade (Foto: Aviation Herald)

Af sikkerhedsmæssige hensyn blev flyet omdirigeret til at lande i den nærtliggende lufthavn i Shenyang. Her landede Airbus-maskinen sikkert 23 minutter senere i Shenyang-Taoxian International Airport, og efter at flyet havde været igennem en grundig undersøgelse, blev det efter seks timer frigivet til at fortsætte til Nagoya.

Flyet ankom til Nagoya-Chubu Centrair International Airport med en forsinkelse på seks en halv time, og ingen personer kom til skade under flyvningen.

Forbud mod lithium-batterier
Historien melder intet om, hvilken type mobiltelefon, der forårsagede branden, men det står klart, at både telefonen og powerbanken indeholdte et lithium-batteri. Det er langt fra første gang, at et apparat med et sådant batteri bryder i brand ombord på et fly, hvorfor flyselskaberne tager lithium-batterier ganske alvorlige.

For en række år siden valgte de amerikanske myndigheder at indføre forbud mod at medbringe ekstra lithium-batterier i bagagen på rejser til og fra USA, og i september 2016 udstedte en række flyselskaber ligeledes et øjeblikkeligt forbud mod at medbringe telefoner af modellen Samsung Galaxy Note 7 ombord på flyene efter en advarsel fra de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA.

Forbuddet kom netop på grund af en fejl i mobiltelefonens lithium-batteri, der gjorde telefonen særdeles brandfarlig. Fejlen fik kort tid efter Samsung til at tilbagekalde modellen, der allerede var blevet solgt i 2,5 million eksemplar.

 

Relaterede artikler:

Brandfarlig telefon helt forbudt på USA-fly

Flyselskaber forbyder Samsung-mobiltelefon om bord

Brændende mobiltelefon tvang fly til landing

Mobiltelefoner skabte utryghed på fly