Den nye Boeing 777X i den amerikanske flyproducents fabriksfarver. (Foto: Boeing)

Motorproblemer kan forsinke Boeing 777X

Den opdaterede version af Boeings populære long haul-maskine, 777X, kan blive yderligere forsinket på grund af problemer med flyets motorer.

Det var egentlig meningen, at Boeings opgraderede 777 – i den version, der officielt hedder 777-9 – skulle have været på vingerne tidligere på året. Flyet blev da også officielt præsenteret 13. marts ved en event, der af naturlige årsager blev tonet en del ned, da den fandt sted blot tre dage efter Ethiopian Airlines’ flystyrtet med en Boeing 737 MAX.

Men flyet har endnu sin jomfruflyvning til gode. Og nu ser det ud til, at den må udskydes endnu engang.

GE9X-motoren, som General Electric har designet specifikt til 777X, er nemlig blevet ramt af problemer under en test på fabrikken. Og før de er løst, bliver prototypen af 777-9 naturligvis ikke sendt på vingerne.

Motor med helbredsproblemer
”Under en fabrikstest gav en motor os et signal om dens helbred. Vi havde en anomali i kompressoren, og vi stoppede derfor testen. Det er et mekanisk problem og har intet at gøre med motorens generelle ydeevne,” siger Ted Ingling, der er ansvarlig for GE9X hos General Electric, om problemet til Air Transport World.

Problemerne skulle være opstået i kompressoren i motorens forreste del – et område, der tidligere har voldt General Electric problemer, og som har været medvirkende til at forsinke den planlagte jomfruflyvning.

”Vi er i gang med at undersøge, om vi kan øge holdbarheden i det område,” siger Ted Ingling, der derudover er ret tilbageholdende med oplysninger om de opståede problemer.

Modificeret flere gange
General Electric har af flere omgange modificeret flere dele af motoren netop for at øge holdbarheden.

Ifølge Sir Tim Clark, koncernchef for Emirates, der er verdens største operatør af den nuværende 777 og som har afgivet ordre på 150 styk 777-9, skulle første flyvning med 777-9 have fundet sted 26. juni, men om General Electrics når at få løst problemerne inden da, er fortsat usikkert.

Det første 777-9 skal leveres til Lufthansa næste år, og Boeing bekræfter, at det fortsat er planen trods de seneste motorproblemer.

Videreudvikling af eksisterende motor
Generel Electric GE9X er en videreudvikling af GE90, som anvendes på de eksisterende Boeing 777. GE90 er en af tre motortyper for 777-200, -200ER og -300, mens den er den eneste motor, der anvendes på 777-200LR, -300ER og den rene fragtmaskine, 777F.

GE9X er større og lettere end GE90 og skulle være omkring 10 procent mere brændstofeffektiv end forgængeren.

 

Relaterede links

British Airways lægger stor ordre på Boeing 777X

Boeing afslører kabine i ny 777X

Nyt Boeing-fly nærmere jomfruflyvning