Niels Smedegaard (Foto: DFDS/PR)

Niels Smedegaard stopper i Norwegian

Norwegian skal igen have en norsk bestyrelsesformand. Danske Niels Smedegaard går og bliver erstattet af norske Svein Harald Øygard. Ændringen på formandsposten kommer ikke som nogen overraskelse.

Den danske erhvervsmand Niels Smedegaard stopper som formand for bestyrelsen i Norwegian. Det oplyser selskabet i en meddelelse til børsen i Oslo her til morgen.

På den næste ordinære generalforsamling i selskabet, der finder sted 4. juni, indstiller valgkomitéen, at bestyrelsen kommer til at bestå af følgende aktionærvalgte medlemmer:

Svein Harald Øygard (formand), Lars Boilesen, Ingrid Elvira Leisner (genvalgt for to år), Sondre Gravir (valgt for 2020-2022),  Chris Browne (valgt for 2020-2022). Udover Niels Smedegaard træder også Jaan Albrecht Binderberger og Vibeke Hammer Madsen tilbage.

Forudså det selv
Det er ikke nogen overraskelse, at Niels Smedegaard vælger at sige farvel til Norwegian. Allerede i januar sagde han til den norske erhvervsavis, Dagens Næringsliv: ”Jeg vil ikke stå i vejen, hvis nogen vil erstatte mig.”

Niels Smedegaard blev hentet til Norwegian i 2019. Han kom fra en stilling som administrerende direktør i DFDS, hvor han havde været siden 2007. Han blev hentet netop med det formål at stå for den turn-around, Norwegian netop har været i gennem.

Oprindeligt var Niels Smedegaard ansat som finansdirektør i SAS Service Partner fra 1988 til 1994, hvorefter der fulgte to år som chef for strategisk controlling hos Swissair. Fra 1995 til 2000 var Niels Smedegaard koncernfinansdirektør for Gate Gourmet Group i Schweiz, inden en afstikker på seks år som koncernchef for e-gatematrix i Atlanta, der var et selskab i Gate Goumet Group.

Udover formandsposten for bestyrelsen i Norwegian er han formand for bestyrelsen i Bikubenfonden, og medlem af bestyrelserne i Falck, TT Club og UK P&I Club.

Norwegian er klar igen
Udskiftningerne i  bestyrelsen for Norwegian kommer i kølvandet på, at selskabet onsdag offentliggjorde, at det har gennemført rekonstruktionen i Irland og Norge, og nu er klar til en ny start.

“Vi har reddet et  flyselskab,” konstaterede Norwegians koncernchef Jacob Schram på et hastigt indkaldt pressemøde på selskabets hovedkontor “Diamanten” i Fornebu ved Oslo.

Norwegians kommende bestyrelsensesformand, Svein Harald Øygard, er tidligere chef for McKinsey i Norge. Ud over at arbejde for McKinsey er Øygard bedst kendt for at have været midlertidig centralbankchef for Island i 2009. Det var lige efter den store krise, der ramte landet. Og så er han lidt ældre end Niels Smedegaard. Han er årgang 1960, hvor Smedegaard er årgang 1962.

 

Relaterede artikler:

Norwegian er atter en fri fugl

Styrket luftfartsviden i ny Norwegian-bestyrelse

Ny koncernchef med stor international erfaring