Nordica CRJ900. (Foto: Nordica)

Nordica lynlukker tre ruter

Lav efterspørgsel og hård konkurrence er årsagen til, at Nordica midt i vintertrafikprogrammet må lukke tre ruter, hvoraf en er til en skandinavisk destination.

Konkurrencen i flytrafikken til og fra de baltiske lande er hårdere end nogensinde før, og det har Nordica måttet konstatere. Kun to uger inde i det nye vintertrafikprogram har det estiske flyselskab således besluttet at lukke ruter fra Tallinn til Oslo, Amsterdam og Sankt Petersborg i begyndelsen af det nye år.

Ifølge Nordica er det begrænset efterspørgsel, der er årsag til, at ruterne fra Tallinn til Sankt Petersborg og Amsterdam må lukke. Nordica er eneste flyselskab, der flyver direkte fra Estland til den russiske storby, mens airBaltic er konkurrenten på både Amsterdam og Oslo. På Oslo-ruten er Norwegian samtidig det tredje selskab.

Nordica oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet i stedet vil kanalisere ressourcer over til den del af forretningen, der bidrager til en positiv bundlinje, og det er blandt andet de wetlease- og ACMI-flyvninger, der gennemføres for LOT og SAS.

“Et stadig stigende antal flyselskaber etablerer ruter til Tallinn, og konkurrencen er hård. Under disse betingelser giver det mening for os at styrke den profitable eksport af flyvninger til andre markeder for at kunne sikre en økonomisk bæredygtig drift. Men Tallinn er stadig meget vigtig for os og vil også være det i fremtiden,” siger Hannes Saarpuu, der er chef for Nordic Aviation Group.

Udsigt til stort underskud
Med de tre rutelukninger vil Nordica fra den 14. januar kun flyve til otte destinationer i vintertrafikprogrammet. Det er København, Stockholm, Vilnius, Bruxelles, Kiev, Warszawa, Wien og München.

Nordica forventer at komme ud af 2018 med et underskud på “adskillige millioner euro,” men selskabet oplyser, at man forventer atter at blive profitable 2019.

“Vores koncern har mere end 25 millioner euro i aktiekapital, og at vi slutter året i rødt, vil ikke true selskabets økonomisk bæredygtighed på nogen måde. Vores nuværende flåde er meget konkurrencedygtig inden for vores segment. Vi har specialiseret os i regionale flyvninger, og vi er i særdeleshed bedst til at betjene ruter, hvor der er brug for hyppige forbindelser, men hvor der ikke er et tilstrækkeligt passagergrundlag til at retfærdiggøre brugen af større fly,” hedder det fra Hannes Saarpuu.

Nordica – og produktionsselskabet Regional Jet – opererer i øjeblikket 19 fly, hvoraf 10 af disse er placeret på basen i Tallinn. Planerne er ikke at skære ned på flåden, og i 2019 kan der blive tale om at tage flere fly ind, hvis der kommer flere kontrakter uden for Estland. I øjeblikket flyver Nordica på kontrakter i Sverige, Danmark, Polen og Holland, og selskabet beskæftiger omkring 500 ansatte.

 

Relaterede artikler:

Nordica-rute fra København lukker

Nordica forventer at åbne tre nye baser

Ny Nordica-rute til København