Atlantic Airways blev kåret som bedste charterflyselskab ved Danish Travel Awards 2023. Adm. direktør Jóhanna á Bergi modtog prisen. (Foto: Michael Stub)

Nordiske flyselskaber dominerede ved prisuddeling

Fire ud af fem flyselskaber, der vandt en pris ved Danish Travel Awards 2023, hører hjemme i et af de nordiske lande. Bedste interkontinentale flyselskab var et genvalg fra 2019.

Onsdag den 4. oktober dannede Cirkusbygningen i København rammen om den 26. udgave af Danish Travel Awards ved et særdeles velbesøgt arrangement med 525 deltagere, der er det højeste antal nogensinde.

Prisuddelingen var opdelt i tre afdelinger med henholdsvis luftfart- og transportkategorierne, en afdeling med turisme- og oplevelsesindustrien samt en sidste afdeling med rejsebureauer og udenlandsturisme.

Nordiske flyselskaber sejrede
Der var i alt seks kategorier inden for luftfarten, og færøske Atlantic Airways blev vinder af den første kategori som bedste charterflyselskab. Her vandt selskabet foran sidste års vinder Sunclass Airlines med SAS på tredjepladsen. Udover at flyve ruteflyvning fra Færøerne til blandt andet Danmark, så beskæftiger Atlantic Airways den overskydende kapacitet med charterflyvninger for blandt andet Folkeferie.dk.

Sidste år vandt Norwegian i kategorien for bedste europæiske ruteflyselskab, men selskabet var i år placeret i den nye kategori for lavprisflyselskaber, og her blev det til en sejr foran Pegasus Airlines fra Tyrkiet og spanske Vueling.

Til gengæld kunne Icelandair hjemtage en award for bedste europæiske ruteflyselskab, hvor selskabet også sidste år var blandt de tre højest placerede. Icelandair kom til tops foran Finnair og KLM.

Der er altid meget tæt konkurrence om prisen for bedste interkontinentale flyselskab, og der er en håndfuld selskaber, der hvert år duellerer om prisen. I år gik prisen til Emirates, der var bedst i Epinion-analysen foran KLM og Qatar Airways. Sidstnævnte var vinderen i 2022, mens Emirates senest vandt i 2019. Der var ingen awardshows i 2020 og 2020 på grund af coronapandemien.

Tre på stribe i Aalborg Lufthavn
Aftenens sidste kategori var bedste indenrigsflyselskab. Det er traditionelt et meget snævert felt med fem mulige selskaber inklusive Nordic Seaplanes med vandflyruten mellem Aarhus og København. 

Vinderen blev Alsie Express, der flyver mellem Sønderborg og København, og ifølge Epinions respondenter gør det så godt, at det fortjener en award. Efter Alsie Express fulgte sidste års vinder DAT samt Norwegian på tredjepladsen.

Luftfartskategorierne blev vanen tro afsluttet med kåringen af bedste danske lufthavn. Her er det traditionelt et meget tæt kapløb mellem Danmarks tre største lufthavne, hvor det ofte er decimaler, der afgør vinderen. I 2023 vandt Aalborg Lufthavn for tredje gang i træk foran Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn.

Det er 3.000 forbrugere fra et panel hos analyseinstituttet, der har fundet vinderne ved afgivne karakterer til de flyselskaber og lufthavne, som de i løbet af de seneste 24 måneder har benyttet.

 

Relaterede artikler:

Luftfartsprisen uddeles ved Danish Travel Awards

Seks luftfartskategorier ved Danish Travel Awards

De vandt Danish Travel Awards 2022