Boeing 737-800 fra Norwegian i Stockholm-Arlanda. (Foto: David Peacock | CC)

Norwegian efterlod milliongæld i svensk pilotselskab

Kurator i konkursboet efter Norwegians svenske bemandingsselskab vil på vegne af piloter forsøge at inddrive 96 millioner svenske kroner fra moderselskabet.

Norwegian efterlod sig en gæld på næsten 236 millioner svenske kroner (167 millioner danske kroner), da selskabet i april lod sit svenske bemandingsselskab, Pilot Services Sweden AB, gå konkurs. Det skriver det svenske dagblad Expressen.

Gælden i selskabet omfatter blandt andet manglende lønudbetalinger til selskabets 250 piloter, som mistede deres job ved konkursen. Piloterne truer nu via konkursboets kurator med at stævne Norwegians for et beløb på 96 millioner svenske kroner (68 millioner danske kroner).

”Der er meget gæld. Konkursboet har et krav mod Norwegian. Det er for leverede tjenester. Virksomheden har været en bemandingsvirksomhed, der er blevet betalt for at levere piloter og har faktureret løbende, og som ikke er blevet betalt,” siger kurator, advokat Bo Ransnäs, til Expressen.

”Vi vil forfølge sagen med retslige handlinger, hvis vi ikke får betaling. Hvis det er nødvendigt, tager vi sagen i retten,” siger han.

Rammer loftet i løngaranti
Piloterne har mulighed for at få udbetalt maksimalt 189.200 svenske kroner (134.070 danske kroner) fra den løngaranti, som de svenske myndigheder stiller til rådighed efter konkursen.

”Hvis man er godt betalt, som piloter er, rammer man straks loftet i løngarantien, hvilket betyder, at piloterne har store fordringer, som de mister, hvis jeg ikke får en masse penge fra Norwegian,” siger Bo Ransnäs.

Ifølge kuratoren har Norwegian meddelt, at de ikke har nogen penge, men Bo Ransnäs siger, at han ikke har opgivet håbet om at inddrive de 96 millioner svenske kroner.

Tre danske bemandingsselskaber også konkurs
Norwegian indgav den 20. april konkursbegæring for både Pilot Services Sweden AB og selskabets tre danske bemandingsselskaber – Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS og Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Trods omkostningsreduktioner og adgang til både danske og svenske hjælpepakker under coronakrisen, så selskabets bestyrelse ikke set nogen anden udvej end at lade selskaberne gå konkurs.

I Danmark mistede 614 Norwegian-medarbejdere deres job som følge af konkursen i de tre danske bemandingsselskaber.

 

Relaterede artikler:

Konkurs i tre danske Norwegian-selskaber

Norsk personale skal flyve danske Norwegian-ruter

Norwegian vender tilbage med 18 ruter fra Danmark