Forpladsen i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Ny årsrekord i Billund Lufthavn

Ikke færre end 2,9 mio. passagerer rejste gennem Billund Lufthavn i 2015. Udenrigsruterne trak væksten med en fremgang på næsten fem procent, mens chartertraffikken på blot tre år er faldet med op imod 100.000 passagerer.

Året 2015 bød på op- og nedture i Billund Lufthavn. Ryanair trak sig midt i sommermånederne fra sin base i lufthavnen og omdisponerede tre fly til andre baser. Det var en konsekvens af en konflikt med den danske fagbevægelse, som det irske lavprisflyselskab i første omgang tabte.

Baselukningen betød, at Billund Lufthavn i andet halvår mistede op imod 100.000 passagerer og derfor måtte “nøjes“ med en vækst i udenrigsrutetrafikken på 4,9 procent, hvilket svarer til 88.041 passagerer.

Fremgangen hos lufthavnens store netværksflyselskaber samt øgning i trafikken på hele ni nye ruter i lufthavnen, gav alligevel en pæn vækst til den vestdanske internationale lufthavn trods Ryanairs base-exit.

I alt 1.893.745 udenrigsrutepassagerer blev det til, efter at den sidste passager var gået igennem tælleapparaterne den 31. december.

“Ikke alene fastholder KLM med sin rute en klar førsteplads i Billund. Der er oven i købet tale om en pæn tocifret vækst, som er med til at befæste denne rute. Når man samtidig husker på, at der er introduceret ni nyheder i 2015, hvoraf en del har været netværksselskaber til andre storlufthavne, er det ekstra flot at udbygge passagertallet,“ siger Kjeld Zacho Jørgensen, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

De omtalte nyheder var blandt andet opgradering til daglig forbindelse med Turkish Airlines til Istanbul samt dobbelt daglig til Paris med Air France. Herudover startede Czech Airlines med flyvninger til Paris, Airberlin med daglig forbindelse til Berlin, Brussels Airlines med dobbelt daglig til Bruxelles samt Wizz Air til Gdansk og senere Vilnius. Endelig var der Norwegian til Barcelona El Prat, DAT til Napoli samt WOW air til Keflavik.

Optimisme trods ny chartertilbagegang
Indenrigstrafikken ser ud til at have stabiliseret sig med 128.695 passagerer, der i 2015 fik hjælp fra DAT´s sommerrute fra Billund til Bornholm, der trak omkring 2.000 passagerer.

Anderledes ser det ud med chartertrafikken. Her var der blot 876.927 rejsende, hvilket var 3,3 procent færre end året før. Samtidig var antallet af charterrejsende det laveste siden 2004, hvis man ser bort fra 2009, der lå på samme niveau som 2015. På blot tre år er antallet af charterrejsende til og fra Billund Lufthavn faldt med op imod 100.000.

“I forhold til de to foregående år, har der ikke været tale om, at danskerne har fravalgt denne ferieform, snarere tværtimod. Som en konsekvens af et par hårde år, havde rejsebureauerne sænket udbuddet af rejser, hvilket sætter en naturlig begrænsning på antal passagerer…Her ved indgangen til 2016, er der en vis optimisme at spore,“ vurderer Kjeld Zacho Jørgensen.

Københavns Lufthavn forventes også at komme ud af 2015 med et fald i antallet af charterpassagerer på omkring 2,5 procent. Anderledes ser det ud i Aalborg Lufthavn, der venter en samlet vækst på 13 procent, hvilket blandt andet kan tilskrives, at flere charterarrangører i 2015 valgt at prøve kræfter med det nordjyske marked efter et par år med en intensiv konkurrence i Billund.

Foto: Morten Lund Madsen