Ny bevægelse for at bevare dansk luftfart

”Bevar Dansk Luftfart” er navnet på ny bevægelse, der vil gøre befolkningen opmærksom på, hvad der er på spil, hvis et eller flere danske flyselskaber går konkurs.

Coronapandemien har skabt en dyb krise i dansk luftfart, og Udenrigsministeriets nye rejsevejledning til danskerne om fortsat at undgå rejser til hele verden – med undtagelse af Norge, Tyskland og Island – kommer til at forværre situationen yderligere.

Krisen berører tusindvis af kabinemedarbejdere og piloter, men ikke alene dem. Titusindvis af andre ansatte i luftfarten og hos luftfartens underleverandører bliver også påvirket. Det handler om danske arbejdspladser og om skatteindtægter til Danmark.

Sådan lyder budskabet fra den nystartede bevægelse ”Bevar Dansk Luftfart”. Bag bevægelsen står Cabin Union Denmark, som er den største fagforening for kabinepersonale i Danmark og organiserer personale SAS, Jettime og Sunclass Airlines.

Krisen rammer bredt
”Vi vil gerne kaste lys på, at dette ikke kun handler om stewardesser og stewarder, men om hele branchen. Vi vil prøve at påvirke befolkningen til at forstå, at de begrænsede rejsemuligheder handler mere om politik end om sundhedsmæssige hensyn,” siger Thomas Kondrup, formand for Cabin Union Denmark og til daglig kabinechef i Jet Time, til CHECK-IN.dk.

Cabin Union Denmark har uden held forsøgt at få politikerne i tale og mener, at der er behov for at gøre den brede befolkning opmærksom på konsekvenserne af den fortsatte nedlukning af det meste af dansk luftfart.

”Vi har meget svært at få politikerne i tale. Det er som, de ikke rigtigt kan se problemet og hellere vil skabe grobund for den hjemlige danske turisme i år end se på, hvad dette betyder for dansk luftfarts fremtid,” siger Thomas Kondrup.

”Rigtigt mange i befolkningen er ikke klar over det store apparat, der står bag, når man eksempelvis flyver på charterferie til Gran Canaria. Luftfarten beskæftiger mange også uden for selve flyselskaberne,” siger Thomas Kondrup.

Brug for statslig støtte
Den nye bevægelse ønsker at vise befolkningen, hvad konsekvenserne vil være, ”hvis ikke der gribes ind og ydes passende støtte til dansk luftfart”, skriver bevægelsen i en pressemeddelelse.

”Vi ser helt klart en stor risiko for, at et eller to flyselskaber går konkurs, og blot en enkelt konkurs kommer også til at påvirke mange andre i branchen, eksempelvis underleverandører,” siger Thomas Kondrup.

”Konkurser vil også have betydning for de rejsende, som måske kommer til at flyve med udenlandske selskaber, hvor besætningen ikke taler dansk, når de skal på charterferie næste sommer,” siger bevægelsens talsmand til CHECK-IN.dk.

”Bevar Dansk Luftfart” har blandt andet etableret en hjemmeside og en Facebook-side, hvor man forsøger at nå ud til den brede befolkning med budskaberne.

 

Relaterede artikler:

“Vi kigger ind i konkurser og fyringer”

“Hjælpepakkerne er meget vidtgående”

Luftfarten: “Der er brug for en overlevelsespakke”