Airbus A330-200 fra Air China. (Foto: Kentaro Lemoto)

Ny Kina-rute kan være på vej til CPH

Det kinesiske flyselskab Air China har ansøgt om tilladelse til at påbegynde ruteflyvning fra Beijing til Københavns Lufthavn fra 2018.

Snart kan der være endnu en rute mellem den kinesiske og danske hovedstad.

Det statsejede flyselskab Air China har nemlig ansøgt de kinesiske luftfartsmyndigheder (CAAC) om lov til at introducere en ny rute mellem Beijing Capital International Airport og Københavns Lufthavn. Det skriver Airlineroute.net ifølge CPHtraveller.

De første flyvninger skal finde sted fra marts 2018, og Air China ønsker fem ugentlige flyvninger med flyselskabets Airbus A330-200 med plads til 237 passagerer. Normalt får Air China som statsejet flyselskab godkendt sine ansøgninger, men godkendelsen af ruten til København er endnu ikke bekræftet.

Indtil år 2001 fløj Air China to gange ugentligt mellem Beijing og Københavns Lufthavn med mellemlanding i Stockholm, og i dag flyves ruten direkte mellem Stockholm og Beijing med fem ugentlige afgange i vinterhalvåret og daglige flyvninger om sommeren.

Air Chinas ansøgning om en rute til Danmark kommer fem år efter, flyselskabet ellers var meget tæt på at genoptage ruten mellem de to byer. Det kinesiske selskab havde officielt annonceret, at der ville blive fire ugentlige flyvninger, og billetsalget var tilmed sat i gang. Forbindelsen blev dog aflyst få måneder før planlagt påbegyndelse den 2. juni 2012.

Forsøgte sig i 2012
SAS har syv ugentlige flyvninger mellem Københavns Lufthavn og Beijing, og det var også tilfældet i 2012, da Air China annoncerede ruten. Det er aldrig blevet officielt afdækket, hvorfor det kinesiske Star Alliance-selskab droppede ruten, men kilder tæt på flyselskabet har tidligere oplyst, at det angiveligt var med baggrund i et svagt salgsarbejde i Skandinavien.

Københavns Lufthavn håbede på, at ruten ville blive realiseret senere i 2012, men dette skete aldrig. Nu er der således fornyet håb i samarbejdet med Air China i det kommende år.

SAS og Air China kan – hvis ansøgningen godkendes – få følgeskab af endnu et kinesisk flyselskab i 2018. Ifølge Airlineroute.net planlægger Beijing Capital Airlines fra den 27. marts at åbne mellem Beijing og København med tre ugentlige flyvninger med en Airbus A330.

Beijing Capital Airlines fløj også til Københavns Lufthavn i 2015, hvor flyselskabet i et par måneder drev ruter fra Beijing og Hangzhou til København.

Øget konkurrence
I sommer åbnede CAAC op for, at flere end ét kinesisk flyselskab fremover kan operere på den samme internationale rute fra Kina. Tiltaget er gjort for blandt andet at skabe større konkurrence på de internationale ruter, og det kan således komme både Air China og Beijing Capital Airlines til gode.

Fra marts 2018 vil der blive op til 15 ugentlige afgange mellem Københavns Lufthavn og Beijing, såfremt begge kinesiske flyselskaber får opfyldt sit ønske om operationer til Danmark.

Endnu et kinesisk flyselskab – China Eastern Airlines – har ansøgt om at flyve til Skandinavien fra marts 2018. SkyTeam-selskabet har lagt ansøgning ind hos de kinesiske luftfartsmyndigheder om at åbne en rute mellem Shanghai og Stockholm. Det kinesiske flyselskab ønsker at flyve fire gange om ugen mellem Shanghai-Pudong til Stockholm-Arlanda med en Airbus A330-200. Det ser dermed ud til, at SAS og Finnair kan få konkurrence på selskabernes ruter fra Shanghai til henholdsvis København og Helsinki.

 

Relaterede artikler:

Air China-rute til København udskydes

Kinesisk flyselskab klar til København

SkyTeam-selskab vil flyve fra Shanghai til Skandinavien

Air China vil åbne Nordeuropa-rute

Lange udsigter for Air China-rute til København