London Heathrow-lufthavnen.

Ny rekord: 262.000 passagerer på én dag

London Heathrow-lufthavnen satte i august ny rekord i antallet af passagerer på én enkelt dag. I denne måned trues udviklingen i passagertallet derimod af strejker.

London Heathrow er Europas mest travle lufthavn med over 80 millioner passagerer sidste år – næsten otte millioner flere end Paris Charles de Gaulle-lufthavnen, som ligger på andenpladsen.

Alle dage er travle i London Heathrow med et gennemsnit på 220.000 passagerer om dagen. Nogle dage er imidlertid mere travle end andre, og den 4. august i år oplevede lufthavnen sin mest travle dag nogensinde, da 262.000 passagerer rejste gennem London Heathrow.

August er en af de helt store feriemåneder i Europa, og i alt benyttede 7,7 millioner passagerer den britiske storlufthavn i august, hvilket dog kun er 0,1 procent flere end i samme måned sidste år.

Droneaktioner og strejker truer
Nyheden om den nye passagerrekord kommer midt i en måned, hvor London Heathrow ellers kæmper med flere udfordringer.

I weekenden havde klimaaktivister truet med at forstyrre flytrafikken i lufthavnen ved at sende et større antal droner ind i en fem-kilometers zone omkring lufthavnen, hvor det er forbudt at flyve med droner.

Det lykkedes imidlertid ikke for aktivisterne at forstyrre flytrafikken, men til gengæld blev i alt 19 aktivister anholdt på mistanke om at være med i aktionen, der var arrangeret af gruppen Heathrow Pause, som kæmper mod lufthavnens planer om at udvide med en tredje landingsbane.

En anden stor udfordring for London Heathrow i september er strejker blandt piloterne i British Airways, som er det største flyselskab i lufthavnen.

Fagforeningen British Airline Pilots Association (BALPA) har varslet strejker på vegne af 4.000 piloter, og de første to strejkedage blev gennemført den 9. og 10. september, hvor British Airways måtte aflyse stort set alle flyvninger. Næsten 200.000 passagerer blev berørt af strejken i løbet af de to dage.

Endnu en strejkedag den 27. september
BALPA har varslet endnu en strejkedag den 27. september, og fagforeningen siger til CNN Business, at den måske vil annoncere endnu flere strejkedage. BALPA er utilfreds med British Airways tilbud om en lønstigning til piloterne på 11,5 procent over tre år.

British Airways har på forhånd aflyst næsten alle afgange den 27. september. Lige som ved strejkerne den 9. og 10. september kommer strejken ikke til at omfatte BA CityFlyer, der flyver på regionale ruter fra London City Airport, samt danske Sun-Air, der flyver som franchisepartner for British Airways mellem Billund og London City Airport.

 

Relaterede artikler:

Britisk politi klar til at stoppe droneaktion

Klimaaktivister vil sende droner mod Heathrow

Pilotstrejke rammer over 40 danske afgange