Scandinavian Mountains Airport i et sneklædt landskab. (Foto: Scandinavian Mountains Airport | Facebook)

Ny skandinavisk lufthavn indviet

To dage før jul tog Scandinavian Mountains Airport imod det første fly i den netop indviede lufthavn, der skal betjene skigæster til et svensk-norsk grænseområde.

I 500 meter over havets overflade ved svenske Sälenfjällen er der anlagt 2.500 meter asfalt, der har fået navnet 15/33. Det er start- og landingsbanen i Scandinavian Mountains Airport, der blev indviet den 21. december og tog imod første fly den 22. december.

Første ankommende fly var BRA rutenummer TF1621, der kl. 09.35 satte hjulene på asfalten efter en ruteflyvning fra Malmø-Sturup. Den 112-sæder store British Aerospace Avro RJ100 var fyldt til sidste plads med skientusiaster, der skal fejre julen i det attraktive skiområde ved svenske Sälen og norske Trysil.

Fra lufthavnen kører der busser direkte til skiområderne Trysil, Stöten, Hundfjället & Tandådalen, Högfjället, Lindvallen og Kläppen, så gæsterne kan have ski på fødderne kort efter ankomst i den nyindviede lufthavn.

Skiturister med første BRA-fly til Scandinavian Mountians Airport. (Foto: Scandinavian Mountains Airport | PR)

På premieredagen landede også et fly fra Ängelholm og et fra Stockholm-Bromma, mens SAS har første flyvning fra London-Heathrow den 28. december. Dagen efter kommer SAS med Airbus A320neo-fly fra København og Aalborg på to nye sæsonruter.

12 ugentlige flyankomster
Det er første gang i 20 år, at Sverige får en ny lufthavn. Den nye lufthavn er privatejet af SkiStar AB sammen med en række lokale virksomheder og turistorganisationer.

“Det er en stor dag for os i Scandinavian Mountains Airport og i hele regionen. Vi har en stærk tro på, at lufthavnen kommer til at blive en af ​​regionens vigtigste vækstmotorer… Et historisk øjeblik for os i lufthavnen og en milepæl i udviklingen af ​​Sälenfjällen og Trysil. Vi har set frem til denne dag i lang tid, og det er dejligt at være i gang,” siger Gunnar Lenman, der er administrerende direktør i Scandinavian Mountains Airport.

I første omgang er der planlagt 12 ugentlige flyvninger til lufthavnen frem til den 12. april. Udover de tre SAS-ruter, kommer der BRA-fly fra Stockholm-Bromma, Malmø, Ängelholm, Gøteborg og Växjö. Terminalen har kapacitet til at modtage fire fly samtidigt.

Flypassagererne kan få adgang til et skiområde med flere end 100.000 senge fordelt på hoteller, lejligheder og hytter. Området har 250 pister og et stort udbud af restauranter og forretninger.

 

Relaterede artikler:

SAS åbner to danske ruter til ny svensk lufthavn

Fem flyruter til ny svensk lufthavn

Ny skandinavisk lufthavn får IATA-koden SCR