Parkerede SAS-fly i Oslo Lufthavn. (Foto: Robson90 | shutterstock.com)

Nye leasingaftaler på halvdelen af leasede SAS-fly

SAS har ved hjælp af en amerikansk konkursdomstol fået ændret leasingaftaler på i alt 36 fly, hvilket svarer til lidt mere end halvdelen af den leasede flyflåde.

SAS har taget et stort skridt i retning af at sænke omkostningerne til selskabets flåde, der ved udgangen juli bestod af 100 fly, fordelt på 83 hos SAS Scandinavia, 15 hos SAS Connect samt to hos SAS Link.

Af disse var 63 leaset, og sidenhen er der kommet et par stykker mere i flåden hos Connect og Link, mens SAS også har leveret nogle fly tilbage.

SAS oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet har indgået aftale med 10 leasingselskaber, der samlet repræsenterer 36 fly, og når den amerikanske konkursdomstol, der varetager den igangværende Chapter 11-proces, har godkendt de nye aftaler, vil man være godt på vej mod målet om årlige flyleasingbesparelser på mellem 850 millioner og en milliard svenske kroner.

SAS FORWARD-planen har et samlet sparemål på 7,5 milliarder kroner for samtlige initiativer i planen.

33 kortdistancefly og tre langdistancefly
De 10 leasingselskaber, der har accepteret nye aftaleforhold er AerCap Holdings N.V., Aergo Capital Limited, Aircastle Limited, ALAFCO Aviation Lease and Finance Company, Avolon Aerospace Leasing Limited, CDB Aviation, Dubai Aerospace Enterprise (DAE) Ltd., ICBC Aviation Leasing Co., Ltd., ORIX Aviation Systems Limited og SDH Wings International Leasing Limited.

De ændrede leasingaftaler gælder for 33 kort- og mellemdistancefly samt tre langdistancefly.

Men SAS vil fortsætte processen med at få endnu flere leasingaftaler genforhandlet, bekræfter koncernchef Anko van der Werff.

“Vi fortsætter med at gøre fremskridt i vores Chapter 11-proces. De ændrede leasingaftaler giver os mulighed for at omkonfigurere vores flåde og forbedre vores omkostningsstruktur, hvilket er et nøgleelement i vores SAS FORWARD-plan. Vi er taknemmelige over for vores leasinggivere for at arbejde konstruktivt med os, da vi fortsætter med at tage de nødvendige foranstaltninger for at blive et mere konkurrencedygtigt flyselskab og en stærkere forretningspartner for dem. Vi fortsætter med at forfølge yderligere leasekontraktændringer, så vi kan nå vores mål.”

Et af de vanskeligste elementer i planen
Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank hæfter sig ved, at SAS ikke nævner noget om, hvorvidt aftalerne også omfatter en gældsreduktion, da det også er et vigtigt element i SAS FORWARD at nedbringe gælden. I første omgang modtages nyheden fra SAS dog positivt.

“Vi har været skeptiske i forhold til SAS’ mulighed for at overbevise leasingselskaber om, at reducere betalinger og dermed slå en streg over tilgodehavende. Set i det lys, er dagens meddelelse bestemt positiv – og et skridt i rigtig retning i forhold til at gennemføre en af de
vanskeligste elementer i SAS FORWARD,” siger Jacob Pedersen.

Leasingaftaler opsagt på mindst tre fly
SAS har allerede returneret flere fly, hvor man ikke ønskede at genforhandle leasingaftalen, eller hvor det ikke var muligt at få forhandlet nye vilkår.

Leasingkontrakter for en Boeing 737-700 (SE-RET), en Airbus A321-200 (OY-KBH) samt en Airbus A350-900 (SE-RSC) allerede ophævet.

 

Relaterede artikler:

SAS forventer overskud i 2023/24

Første Airbus A350 forlader SAS

SAS vil af med yderligere 11 fly