Et TUI-fly under take off fra Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Nye ruter har skabt vækst i Billund

De mange nye ruter, der blev åbnet i Billund Lufthavn i andet kvartal, kan nu aflæses på passagertallene. I september voksede antallet af passagerer nemlig med næsten seks procent.

Der har i Billund Lufthavn været gang i den gyldne saks, der klipper bånd over ved ruteåbninger, ligesom der er blevet ringet nogle gange på den klokke, der befinder sig i King Hamlet Lounge og som benyttes til at markere, at en ny rute er kommet til lufthavnen.

Barcelona, Berlin, Bruxelles (med Brussels Airlines), Gdansk, Napoli, Prag og Vilnius er blandt de nye destinationer, som er kommet på rutekortet i Billund Lufthavn i løbet af foråret og sommeren. Mere er desuden på vej, idet Finnair allerede har annonceret en rute til Helsinki fra slutningen af marts måned næste år.

Tilgangen af de nye ruter har været tiltrængt for Billund Lufthavn, der startede året noget svagt. Tilbagegang i charter- og indenrigsmarkedet tog luften ud af den samlede vækst, og den faglige konflikt mellem LO og Ryanair, er endte med Ryanairs base-exit har også presset den internationale vestdanske lufthavn.

Men baseret på passagertallene fra september måned, ser det ud til, at Billund Lufthavn er kommet godt tilbage på vækstsporet. Antallet af passagerer steg med 5,8 procent til 294.852, hvilket er rekord for en september måned i lufthavnens mere end 50-årige historie.

“Det er en god tendens, at stigningen i passagertallet ikke længere er koncentreret om sommerferien i juli, men at månederne før og efter har god vækst. Det er et tegn på, at det i overvejende grad er udenrigsruterne, der trækker væksten i lufthavnen,“ siger administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen.

Solid udenrigsvækst
Udover de nye udenrigsruter er det også de eksisterende udenrigsruter hos netværksselskaber som Air France, KLM og Lufthansa, der er med til at holde væksten på skinner. Der var alene 190.075 udenrigspassagerer i september måned, hvilket er mere end fire gange så mange som hos den nordjyske konkurrent i Aalborg.

“Der har været stort fokus fra lufthavnens side på at få de nye selskaber og ruter godt fra start, og derfor er det ekstra glædeligt, når det lykkes. Herudover er det netværksselskaberne som helhed, der står for væksten, mens virkningerne fra Ryanairs baselukning begynder at sætte sine spor i passagertallene,“ forklarer lufthavnsdirektøren.

På charterområdet var der også fremgang for første gang i mange måneder. Den vejrmæssigt dårlige sommer har angiveligt givet et efterslæb af rejsende, der skal nå at opleve lidt sol og sommer, inden efterår og vinter for alvor sætter ind.

År til dato for de første ni måneder af 2015 har 2.317.617 passagerer rejste gennem Billund Lufthavn, hvilket er en stigning på 40,504, eller 1,8 procent i forhold til samme periode året før.

Foto: Morten Lund Madsen