Medarbejdere fra Norwegian demonstrerer foran Stortinget i Oslo. (Foto fra den norske pilotforenings Twitter-konto)

Nyt håb hos Norwegian-ansatte efter demonstration

Tre norske oppositionspartier sender signaler om, at de er villige til at give mere statsstøtte til Norwegian. De tre partier har tilsammen flertal uden om den norske regering.

Omkring 200 medarbejdere fra Norwegian demonstrerede onsdag foran Stortinget i Oslo med budskaber til de norske politikere om at støtte op om det norske flyselskab og dermed bevare de ansattes arbejdspladser.

Demonstration blev iværksat, efter at den norske regering tidligere på ugen afviste at give yderligere økonomisk hjælp til Norwegian, som er hårdt presset af coronakrisen og i overhængende fare for at gå konkurs.

Til stede ved demonstrationen onsdag var også politikere fra de norske oppositionspartier Fremskridtspartiet og Arbejderpartiet, som bakker op om, at der skal gøres mere for at sikre fremtiden for norsk luftfart, selv om de ikke direkte taler for mere statsstøtte til Norwegian.

Flertal uden om regeringen
Centerpartiet – et andet oppositionsparti – har gennem længere tid argumenteret for, at staten skal redde Norwegian og forsøgt at få Fremskridtspartiet og Arbejderpartiet med på et forslag om en økonomisk krisepakke, men uden succes. De tre oppositionspartier har tilsammen flertal i Stortinget uden om regeringen, som består af Højre, Venstre og Kristeligt Folkeparti.

Nu er Centerpartiets leder Marit Arnstad klar med to nye konkrete forslag, som hun vil fremsætte i Stortinget, og som hun beder partilederne fra Fremskridtspartiet og Arbejderpartiet om hurtigt at afklare, om de vil støtte forslaget. Det skriver det norske medie E24.no.

”Den ene er, at vi vil bede regeringen om at præsentere den samme type støtteordning til luftfartsindustrien, som de har givet resten af ​​erhvervslivet. Det andet er, at vi mener, at det er nødvendigt at have en ny dialog med Norwegian for at redde den norske del af virksomheden, altså flyruterne i Norge og de norske arbejdspladser,” siger Marit Arnstad til det norske nyhedsbureau NTB.

Forsigtig opbakning
Både Fremskridtspartiet og Arbejderpartiet udtrykker over for det norske dagblad Børsen en forsigtig opbakning til at hjælpe Norwegian via yderligere direkte statsstøtte.

”Dette er ting, vi også vil se på nu. Vi har en dialog med fagforeningerne, vi har haft møder med virksomhedens ledelse. Vi kender den usikre situation, de er i,” siger Fremskridtspartiets transportordfører Bård Hoksrud.

”Jeg synes, det er vigtigt nu at arbejde for at finde løsninger. For Fremskridstpartiet er luftfart vigtigt. Vi ved, hvad det betyder. Vi arbejder nu på at finde gode løsninger,” siger han.

Arbejderpartiets transportordfører Sverre Myrlie siger til Børsen: ”Vi er åbne for det. Det vigtigste for os er, at de tre norske flyselskaber overlever krisen. Vi er åbne for forskellige tiltag.”

Fra 21 til kun seks fly i drift
Norwegian har bedt den norske regering om mellem fire og fem milliarder norske kroner i støtte. Efter den norske regerings afvisning af at yde yderligere støtte til selskabet, besluttede Norwegian mandag at hjemsende endnu 1.600 ansatte og parkere 15 af de 21 fly, der har været i luften gennem de seneste måneder.

Norwegian siger, at tiltaget er nødvendigt for at komme gennem coronakrisen og sikre selskabets overlevelse.

“Før coronakrisen havde Norwegian mere end 10.000 ansatte, men i de næste par måneder vil kun omkring 600 ansatte være ansat. Målet er at holde seks fly i drift på indenrigsruter i Norge, og jeg antager, at Norwegian også vil modtage vores andel af den støtte til individuelle ruter, som ministeriet for transport og kommunikation har meddelt,” sagde koncernchef Jacob Schram i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Norwegian lukker samtlige danske ruter

Norwegian-koncernchef: Jeg udelukker ingenting nu

Den norske regering afslår at hjælpe Norwegian