Nyt overenskomstforslag fra Lufthansa til piloterne

Med et nyt overenskomstforslag vil Lufthansa afslutte de flere år lange forhandlinger med 5.400 piloter.

Lufthansa og Vereinigung Cockpit har i mere end fire år forhandlet om en ny overenskomst for 5.400 tyske Lufthansa-piloter uden dog at være kommet i mål. Nu spiller Lufthansa så ud med et nyt forslag. Ifølge flyselskabet er der tale om en helhedsorienteret pakke af ændringer i løn-, pensions- og arbejdsvilkår.

Flyselskabet tilbyder piloterne en lønstigning på 4,4 procent og et engangsbeløb på 1,8 månedsløn samt et skifte fra et ydelsesbaseret pensionssystem til et bidragsbaseret pensionssystem, sådan som Lufthansas kabinepersonale og jordpersonale har det i dag.

“Vi ønsker at lave de presserende nødvendige ændringer i de årtier gamle overenskomster sammen med fagforeningen,”siger Dr. Bettina Volkens, chef for HR i Lufthansa.

Flyselskabet forventer at skulle ansætte 1.000 nye unge piloter i de næste fem år og oprette 600 kaptajnstillinger. Men ifølge Lufthansa, så er en modernisering af overenskomsten en forudsætning for at det kan lade sig gøre med de nye karrieremuligheder.

Langstrakte forhandlinger
Udspillet fra Lufthansa indeholder en lønforhøjelse på 4,4 procent i to etaper med 2,4 procent stigning i 2016 og 2,0 procent i 2017. På papiret skal overenskomsten gælde fra maj 2012 til medio 2018. For at indhente de lønforhøjelser i 2012-2015, som ikke er blevet en realiseret på grund af de langstrakte forhandlinger, så får alle piloter 1,8 månedsløn som en engangsbetaling.

Lufthansa ønsker desuden, at piloterne først skal have mulighed for at gå på pension, når de fylder 61 år, mens piloternes fagforening fastholder aftalen om at kunne gå tidligt på pension på en ordning betalt af arbejdsgiveren.

I dag er den gennemsnitlige pensionsalder for Lufthansa-piloterne på 59 år, men det er muligt allerede fra 55-års alderen at lade sig tidligt pensionere. En 55-årig Lufthansa-pilot med 25 års erfaring eller mere indkasserer ofte en årsløn på langt over en million kroner.

 

 

Relaterede artikler:

Ny Lufthansa-strejke tirsdag

Lufthansa-piloter klar til at give indrømmelser

Stadig risiko for nye Lufthansa-strejker

Lufthansa-piloter udvider strejken

Lufthansa-piloter klar til nye strejker