Indira Gandhi International Airport i Delhi. (Arkivfoto: Indira Gandhi International Airport / PR)

Omikron udsætter genoptagelse af Indien-flyvninger

Omikronvarianten fører nu til, at Indien udskyder den planlagte genåbning af landets grænser for internationale flyvninger. Den var ellers længe ventet, da prisen på flybilletter er skudt i vejret.

I sidste uge offentliggjorde regeringen i Indien nyheden om, at det igen ville blive muligt at flyve internationale passagerer til landet. Med undtagelse af en række specialaftaler så har flyvningerne til Indien ikke været tilladt de seneste 21 måneder.

Den 15. december skulle det efter planen have ændret sig. Det bliver dog ikke til noget nu, fortæller Indiens statslige luftfartsmyndigheder. Det er bekymringer over omikronvarianten, der får landet til at ændre planer. Det skriver The Times of India.

Nyheden om udskydelsen af genoptagelsen blev offentliggjort i et cirkulære fra den statslige myndighed. Heri understreges det samtidig, at regeringen arbejder på at få fastsat en ny dato, hvor landets luftrum igen kan åbnes for alle internationale rejsende. 

Fortsætter med luftfartsbobler
Der blev lukket ned for internationale flyvninger til Indien 23. marts 2020, men der har dog været undtagelser. Landet har etableret flere lukkede ordninger – såkaldte luftfartsbobler – i samarbejde med en række andre lande. 

Betegnelsen “luftfartsbobler” dækker over midlertidige aftaler mellem to lande, der har til formål at holde gang i de kommercielle passagerflyvninger, selvom internationale rejser ellers er umuliggjort af COVID-19-pandemien. Boblerne fortsætter indtil videre til trods for omikronvarianten.

De enkelte aftaler indeholder særlige betingelser for indrejse. I slutningen af oktober havde Indien luftfartsbobler med Storbritannien, Canada og 26 andre lande. 

Billetpriserne stiger
I Indien var genoptagelsen af flyvningerne ventet med længsel, da luftfartsboblerne har ført til en stor prisstigning på flybilletter til og fra udlandet. I dag er det ikke unormalt at en enkeltbillet international flyafgang koster mere, end returbilletter gjorde før COVID-19-pandemien, lyder det.

Indiens statslige luftfartsmyndigheder fortæller i cirkulæret, at man følger situationen omkring omikronvarianten nøje. Myndighederne i landet med verdens næststørste befolkning er dog endnu ikke klar til at melde en ny dato for genoptagelsen af de internationale flyvninger ud.

“En beslutning, der angiver den præcise dato for genoptagelsen af den planlagte kommercielle internationale luftfart, bliver offentliggjort til sin tid,” skriver luftfartsmyndigheden i cirkulæret, som er blevet sendt til alle flyselskaber, der flyver ind eller ud af Indien.

 

Relaterede artikler:

Omikron-bekymring spreder sig blandt flyselskaber

Omikronpanik rammer luftfarten

49 smittede på Airbus A321-fly til Hongkong