En Boeing 737-800 fra Norwegian. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Overvejelser om statsligt opkøb af Norwegian

Partier i det norske Storting overvejer statsligt opkøb af Norwegian som mulig udvej for at redde flyselskabet fra konkurs.

Et statsligt opkøb af aktier i Norwegian kan blive den løsning, der redder det kriseramte norske flyselskab Norwegian. Det skriver det norske medie E24 på baggrund af en nyhed fra det norske nyhedsbureau NTB.

Norwegian havde allerede før corona-pandemien store finansielle udfordringer og befinder sig nu i en akut overlevelseskamp. Norwegians koncernchef Jacob Schram sagde i sidste uge, at selskabet skal have tilført kapital inden for få uger, hvis det skal overleve.

Ifølge NTB er der allerede en uformel diskussion i gang blandt de politiske partier i Norge om, at lade den norske stat opkøbe aktier i Norwegian for at sikre flyselskabets overlevelse.

”Vil seriøst overveje det”
Industripolitisk talsmand for Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, siger til NTB, at SV ikke udelukker, at dette kan være en løsning.

”Det er ikke SV’s primære politik at købe flyselskaber. Men vi vil seriøst overveje det for at sikre job og vigtig infrastruktur,” siger han.

SV er en del af det parlamentariske flertal i Norges folketing, Stortinget, mens landet ledes af en mindretalsregering bestående af partierne Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Luftfarten skal sikres
Ifølge NTB vil Stortingets parlamentariske flertal næppe pålægge regeringen til at opkøbe Norwegian helt eller delvist, og politikerne har hidtil været meget forsigtige i forhold til dette spørgsmål. Oppositionen er imidlertid indstillet på, at luftfarten i Norge skal sikres.

”Dette er børsnoterede selskaber, som vi bør være på forsigtige med at spekulere om i offentligheden. Men jeg vil sige, at luftfart er vigtigt med tanke på alle arbejdspladserne og vigtig for kritisk infrastruktur i Norge. Derfor har vi et særligt socialt ansvar for at sikre, at den industri forbliver i luften,” siger Arbejderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Regeringen arbejder på løsninger
Transportminister i den norske regering, Knut Arild Hareide (KrF), siger, at regeringen løbende arbejder for at finde yderligere foranstaltninger til at hjælpe den norske luftfart.

”Når store dele af passagergrundlaget er væk så at sige natten over i luftfarten, nationalt og internationalt, er det selvsagt meget krævende. Dette er en samfundskritisk infrastruktur for Norge, og derfor er vi i tæt dialog med branchen for at blive opdateret i en situation, hvor tingene ændres fra time til time,” siger han i en skriftlig udtalelse til NTB.

Ifølge den norske flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs vil opkøb af aktier være sidste udvej for den norske stat. Han tror ifølge E24 mere på, at staten vil forsøge at hjælpe Norwegian med garantier og kapitalisering.

Derudover er der allerede iværksat en række hjælpepakker, herunder en nedsættelse af momssatsen og en midlertidig ophævelse af passagerafgifter og lufthavnsafgifter.

7.300 medarbejdere er sendt hjem
Norwegian meddelte mandag, at selskabet indstiller hovedparten af sine flyvninger og sender omkring 7.300 medarbejdere hjem, svarende til 90 procent af selskabets ansatte.

”Luftfarten står overfor en ekstraordinær krise, hvor også vi i Norwegian må sætte størstedelen af vores fly på jorden og hjemsende en stor andel af vores kolleger,” siger Norwegian koncernchef Jacob Schram.

Norwegian opererer i dag på fem forskellige driftstilladelser (AOC). Heraf er to driftstilladelser i Norge – Norwegian Air Norway (NAN) og Norwegian Air Shuttle (NAS), ligesom Norwegian også har en driftstilladelse i Sverige.

Derudover opererer Norwegian på en irsk driftstilladelse til datterselskabet Norwegian Air International Limited (NAI) med base i Dublin og en britisk driftstilladelse for Norwegian UK (NUK), der har base i London Gatwick.

 

Relaterede artikler:

Norwegian sender 7.300 ansatte hjem

Norwegian: Det handler om uger

Dystre udsigter for Norwegian