Norwegian-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Ernst Tobisch)

Norwegian sender 7.300 ansatte hjem

Norwegian sætter næsten alle sine fly på jorden og sender hovedparten af selskabets medarbejdere hjem. Kun to ruter fra Danmark opretholdes.

Norwegian gør nu som mange andre flyselskaber og lukker næsten hele sin operation ned som følge af COVID-19-situationen.

Norwegian meddelte mandag eftermiddag, at selskabet har besluttet at aflyse størstedelen af sine afgange og sende omkring 7.300 medarbejdere hjem, svarende til 90 procent af selskabets ansatte.

”Luftfarten står overfor en ekstraordinær krise, hvor også vi i Norwegian må sætte størstedelen af vores fly på jorden og hjemsende en stor andel af vores kolleger,” siger Norwegian koncernchef Jacob Schram.

Flere regeringer i Europa har allerede tilkendegivet, at de vil gøre, hvad de kan for at sikre, at landenes flyselskaber kan fortsætte med at flyve, når samfundene på et tidspunkt vender tilbage til et normalt liv.

Norwegian: Hjælpepakke er ikke nok
”Vi sætter pris på, at de norske myndigheder har udtalt, at de vil gøre det, der er nødvendigt for at sikre norsk luftfart, sådan at vigtig infrastruktur og titusindvis af arbejdspladser kan opretholdes,” siger Norwegian koncernchef Jacob Schram.

Den norske regering meddelte fredag i sidste uge, at man er klar med en hjælpepakke for erhvervslivet, hvilket blandt andet inkluderer luftfarten. Udover lempeligere vilkår i forhold til de norske hjemsendelsesregler ophæves den omstridte flypassagerafgift fra 1. januar til 31. oktober 2020. Samtidig fjernes lufthavnsafgifterne i de norske lufthavne frem til udgangen af juni i år.

Hjælpepakken er dog ikke nok ifølge Jacob Schram, som fredag understregede, at selskabet har brug for at få tilført likviditet hurtigst muligt. ”Vi taler ikke om måneder, men om uger,” lød det fra Norwegian-chefen.

Kunder skal flyves hjem
Norwegian har allerede aflyst et stort antal afgange og hovedprioriteten for selskabet i denne uge er at opretholde så mange planlagte flyvninger som muligt for at sikre, at kunderne kan komme hjem, oplyser det norske selskab. Kunder, der er berørt af ruteændringer eller aflysninger, vil blive kontaktet af Norwegian på SMS og e-mail.

Reglerne for hjemsendelse af medarbejdere varierer fra land til land, og Norwegian har allerede påbegyndt samtaler med repræsentanter for fagforeningerne og andre ansatte i alle lande, hvor Norwegian driver virksomhed.

”Det er virkeligt med tungt hjerte, at vi nu må hjemsende cirka 7.300 af vores kolleger, men vi har desværre ikke noget valg. Jeg vil alligevel understrege, at dette er midlertidigt, for når verden vender tilbage til normalen, er det selvfølgelig mit mål at få vores kolleger tilbage,” siger Jacob Schram.

Norwegians ruteændringer
Fra og med 21. marts vil Norwegian hovedsageligt flyve med reduceret kapacitet mellem de nordiske hovedstæder og på nogle norske og svenske indenrigsruter.

Fra Danmark vil ruten fra København til Oslo og ruten fra København til Stockholm blive opretholdt, men kun med to daglige forbindelser på hver rute.

Enkelte europæiske ruter vil også blive opretholdt, i hvert fald frem til 17. april, men afhængigt af vurderinger af ændringer i efterspørgsel og rejserestriktioner.

Alle interkontinentale flyvninger aflyses med undtagelse af ruterne fra Skandinavien til Thailand, som flyves, indtil udgangen af vintersæsonen i slutningen af marts.

Relaterede artikler:

Norwegian: Det handler om uger

Norwegian aflyser 3.000 flyvninger

Dystre udsigter for Norwegian