SAS-fly i Københavns Lufthavn (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Påsken reddede CPH efter strejketab

Passagertallet i Københavns Lufthavn voksede med 3,3 procent i marts måned trods strejker hos SAS og Norwegian. Det var ifølge CPH en stærk påsketrafik, der fik vendt en forventet tilbagegang til fremgang.

Marts måned går over i historien i Københavns Lufthavn. For første gang nogensinde var der flere end to mio. passagerer, der rejste gennem lufthavnen i en marts måned. I alt blev det til 2.053.818 passagerer, hvilket var en vækst på 3,3 procent i forhold til samme måned året før.

Men andre begivenheder satte også sit præg på lufthavnen i sidste måned. En kabinestrejke i SAS fik sin afslutning mandag den 2. marts, og først onsdag den 4. marts var trafikken atter normaliseret. Fra den 24. februar og frem til strejkens afslutning blev 334 flyvninger til og fra København aflyst.

I Norwegian var der også strejke i marts måned. Her var det de skandinaviske piloter, der kæmpede for en fælles overenskomst, hvilket berørte omkring 220.000 passagerer fra slutningen af februar og helt frem til den 10. marts. Også her blev Københavns Lufthavn ramt af en række aflysninger, primært på indenrigsruten til Aalborg samt på ruterne til de skandinaviske hovedstadslufthavne.

Derfor var der også tidligt på måneden forventning om, at marts måned nemt kunne ende med en tilbagegang i passagertallet i stedet for den forventede fremgang. Men en tidlig og travl påske reddede CPH.

“En stærk international påsketrafik var med til at sikre en solid vækst i marts. Det var en særdeles positiv afslutning på en måned, der indledningsvist var præget af uro i forbindelse med strejker. Det gav selvfølgelig et par uger med lavere trafik end forventet, men vi fik indhentet det tabte i slutningen af måneden,“ siger administrerende direktør Thomas Woldbye fra Københavns Lufthavne A/S i en pressemeddelelse.

Intet om Ryanair
Københavns Lufthavn fremhæver, at den internationale trafik steg med syv procent, blandt andet som følge af flere ugentlige frekvenser hos Qatar Airways. Europa-trafikken steg samtidig med 3,7 procent, hvor CPH dog ikke peger på specifikke selskaber, der har været med til at sikre den fremgang.

Hvad Københavns Lufthavn derimod ikke nævner i omtalen af trafiktallene er, at Ryanair startede fire nye ruter fra Københavns Lufthavn i marts måned, hvilket skrev sig ind i lufthavnens historiebøger. I alt nåede Ryanair at gennemføre 66 flyvninger til og fra København i marts måned, og den udbudte sædekapacitet var på 12.474 sæder.

“Der er ikke noget specifikt i, at Ryanair ikke er nævnt. Det er på ingen måder et aktivt fravalg,“ understreger pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn.

Med samlet 12 påskeafgange til og fra London-Luton har Ryanair utvivlsomt bidraget med et par tusinde passagerer, således at den rekordhøje vækst på 20,5 procent på London-ruterne i marts kunne realiseres.

Når trafiktallene for april måned bliver offentliggjort den 13. maj, vil det være svært for Københavns Lufthavn at skrive sig udenom Ryanair, der angiveligt vil have bidraget med 35.000 passagerer, hvilket svarer til omkring to procent af den samlede Europa-trafik i en måned.

Foto: Morten Lund Madsen