Sikkerhedskontrol i Københavns Lufthavn. (Foto: CPH)

Pendlere: Helt grotesk og værre end forventet

Forholdene er helt groteske og værre end forventet, efter at indenrigs- og udenrigspassagerer er begyndt at bruge samme sikkerhedskontrol i CPH. Det mener en pendlerforening.

Situationen for indenrigspassagererne i Københavns Lufthavn efter lukningen af Terminal 1 den 29. marts, er værre og mere grotesk end forventet. Det er vurderingen fra pendlerklubben SKAAL, der repræsenterer omkring 120 flittigt rejsende mellem Aalborg og København.

Lukningen har betydet, at indenrigsrejsende nu skal ind gennem den centrale sikkerhedskontrol mellem Terminal 2 og Terminal 3 sammen med alle de udenrigsrejsende. Og det har ifølge pendlerne ikke været den store succes indtil videre.

”Det er helt grotesk. Folk er så sure og sikkerhedskontrollen er helt håbløs,” forklarer Henriette von Platen, formand for SKAAL. Hun modtager næsten hver dag beskeder fra medlemmer, der står i alenlange køer i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn. Både på hverdage og i weekenderne.

Vender ryggen til Jylland
Det er ikke kun pendlere, men også politikere, der er utilfredse med de nye forhold.

”Det er værre end jeg havde forestillet mig, og folk er så hidsige. Det gælder blandt andet tidligere ministre og folketingsmedlemmer samt flere nordjyske borgmestre. De ser det, som endnu et udtryk for, at man vender ryggen til Jylland. Man fokuserer på københavnere, der rejser ud i verden, i stedet for at være en lufthavn for hele Danmark,” siger pendlerformanden.

Hun foreslår at lufthavnen i eftermiddagsmyldretiden mellem klokken 15.30 og 18.30 lader to spor i sikkerhedskontrollen være forbeholdt indenrigspassagerer.

Mindre justeringer
I Københavns Lufthavn er man godt opmærksom på, at der er behov for justeringer.

”Vi anerkender, at der kan være behov for mindre justeringer,” siger pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn.

At dedikere to spor til indenrigsrejsende er en idé, som har været bragt på banen før, men som Københavns Lufthavn fortsat afviser.

Lufthavnen peger desuden på, at ventetiderne er styret af den aftale om serviceniveau, som er indgået mellem flyselskaberne og Københavns Lufthavn.”Vi har en Service Level Agreement med flyselskaberne om ventetiden i security. Den aftale har vi tænkt os at gøre vores yderste for at leve op til,” forklarer Søren Hedegaard Nielsen.

Ikke fanget i Nordjylland
Op til lukningen af indenrigsterminalen den 29. marts iværksatte Københavns Lufthavn sammen med indenrigsflyselskaberne en større informationskampagne, om at indenrigspassagererne fremover skulle ind gennem sikkerhedskontrollen mellem Terminal 2 og 3 sammen med udenrigspassagererne. Men det budskab har langt fra alle fanget i Nordjylland.

”Mange rejsende har ikke vidst, at indenrigsterminalen lukkede og at de skulle ind gennem udenrigsterminalerne sammen med alle andre. Jeg troede det var gået op for flere inden,” siger Henriette von Platen.

Hun skal onsdag mødes med Københavns Lufthavn for at evaluere de første uger og tale om hvad der eventuelt skal justeres på.