Foto: Justitsministeriet

PET: Vi følger situationen

Danmark har endnu ikke fulgt i hælene på USA og Storbritannien og forbudt elektronik i håndbagagen på flyvninger fra visse lande. Men PET følger situationen nøje.

Hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Søborg lidt nord for København holder man et vågent øje med, hvad efterretningstjenesterne i andre lande foretager sig i forhold til at forbyde eller fortsat tillade passagerer at medbringe elektronik i håndbagagen på flyvninger fra visse lande og lufthavne.

Selvom tjenesten har en kommunikationsafdeling, så er det dog ikke til at få noget klart svar på spørgsmålet om, hvorvidt man overvejer at indføre et elektronikforbud magen til det, som de amerikanske og britiske myndigheder indførte tirsdag. Her fik flyselskaber, der flyver til USA og Storbritannien fra en række specifikke lufthavne og lande i Afrika og Mellemøsten fire døgn til at indføre et forbud mod elektronik større end en smartphone i den håndbagage, som passagererne medbringer i kabinen.

”Det kan vi ikke kommentere på,” lyder det kortfattet fra en talsperson hos Politiets Efterretningstjeneste.

Talspersonen forsikrer dog, at man holder sig orienteret om udviklingen i de andre lande.

”Vi følger trusselsbilledet løbende og er i kontakt med andre landes myndigheder.”

Indtil videre er USA og Storbritannien de eneste lande, der har indført elektronikforbuddet.

Sidder med dem i hånden
Ifølge flere amerikanske medier, så indførte USA’s ministerium for indenlandsk sikkerhed – Department on Homeland Security – forbuddet efter at det amerikanske militær i januar gennemførte et raid mod terrororganisationen Al Qaeda i Yemen. Her fandt man oplysninger der tydede på, at terroristerne er i stand til at bygge bomber ind i bærbare computere og andre apparater. For at udløse apparaterne kræver det angiveligt, at man sidder med dem i hånden. De kan derfor ikke blot anbringes i lastrummet på et fly.

Department of Homeland Security har tidligere peget på to angreb, som eksempler på brugen af den slags bomber. Det ene er sprængningen af et russisk passagerfly over Egyptens Sinai-ørken i oktober 2015. Det andet er en episode fra sidste år, hvor et fly netop var lettet fra Mogadishu i Somalia, da en bombe sprang og rev hul på kabinen. Flyet landede sikkert, men bombemanden blev suget ud af flyet. Terrororganisationen Al-Shababb tog ansvaret for episoden og betragtede det som en succes, da det bekræftede, at metoden virkede, siger en kilde til det amerikanske medie The Daily Beast.

Ifølge CNN arbejder Al Qaeda’s chef for bombeproduktion, Ibrahim al-Asiri, med at få sprængstof ind i endnu mindre apparater end bærbare computere og stadig opretholde en sprængkraft, der er stor nok til at beskadigede et fly.

 

Relaterede artikler:

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt

Forbud mod elektronisk udstyr på flyvninger til USA

Flystyrt: 90 procent sikker på bombe