Airbus A320-200 fra Delta Air Lines. (Foto: Konstantin von Wedelstaedt / Wikimedia)

Piloter suspenderet efter landing i forkert lufthavn

To piloter fra amerikanske Delta Air Lines er blevet fritaget for tjeneste, mens havarikommissionen undersøger, hvorfor de landede et A320 passagerfly i en forkert lufthavn.

I USA er der samlet flere end 15.000 lufthavne og flyvepladser, så det er med at holde tungen lige i munden, når man skal finde vej til det rigtige sted at lande sit fly. Det måtte to piloter fra amerikanske Delta Air Lines for nylig sande, da de landede et fly med 130 passagerer i en forkert lufthavn, skriver det internationale nyhedsbureau Bloomberg.

Airbus A320-flyet med rutenummer DL2845 forlod lufthavnen i Minneapolis-St. Paul torsdag i sidste uge med med kurs Rapid City Regional Airport i South Dakota. Men ved en indtil videre uforklarlig fejl, blev det store Airbus-fly sat ned på Ellsworth Air Force Base, der ligger 19 kilometer nord for lufthavnen i Rapid City.

Efter landingen forlod passagererne flyet, mens bevæbnede soldater med hunde undersøgte flyets kabine, inden det kunne få lov at forlade den militære flyvebase efter to og en halv times ufrivilligt ophold.

Delta Air Lines har efterfølgende bekræftet hændelsen og samtidig sendt en undskyldning til de berørte passagerer. Den amerikanske havarikommission har indledt en undersøgelse af hændelsen, og i mellemtiden er de to piloter blevet fritaget for tjeneste.

Dreamlifter på kort bane
Det sker af og til, at fly lander i forkerte lufthavne. En af de mere spektakulære hændelser fandt sted den 20. november 2013, da et Boeing 747-400 Dreamlifter transportfly fra Atlas Air landede i en forkert lufthavn. Det gigantiske fly havde forladt New York-JFK med kurs mod Wichita McConnell Airport, hvor flyet skulle lande på bane 19L. I stedet blev hjulene sat ned på den nærliggende Jabara Airports bane 18.

Det var lidt af en udfordring, da banen i Jabara Airport har en længde på 1.860 meter i modsætning til McConnell-lufthavnens 3.660 meter. Men det lykkedes piloterne at bremse flyet ned på landingbanen. Da piloterne anmodede flyveledelsen i tårnet om at forlade banen via taxivej D, svarede tårnet tilbage, at de stadig var 15 kilometer fra lufthavnen. Efter at piloterne havde læst deres koordinater op for flyvederne i tårnet, fandt man ud af, at flyet var landet i en forkert lufthavn.

Det store fly vakte en del opmærksomhed, og det var nødvendigt at rekvirere et særligt bugseringskøretøj til at vende flyet, så det kunne forlade Jabara Airport.

 

Relaterede artikler:

Vietjet Air A320 landede i forkert lufthavn

Widerøe-fly landede på rullevej

Landede i forkert lufthavn

Landede på lukket bane

Lufthansa-fly brugte ufærdig landingsbane