Bombardier Q400 fra Flybe.

Planlagt Flybe-salg i vanskeligheder

Hovedaktionær i SAS-underleverandøren Flybe modsætter sig salg af selskabet til Virgin Atlantic-konsortium og kræver bestyrelsesformand udskiftet.

Det planlagte salg af det regionale britiske flyselskab Flybe, som er underleverandør til SAS, er løbet ind i problemer.

I begyndelsen af januar meddelte et konsortium med flyselskabet Virgin Atlantic i spidsen, at det vil overtage alle aktier i det kriseramte flyselskab efter en aftale med Flybes bestyrelse. Konsortiet med navnet Connect Airways består foruden Virgin Atlantic af Stobart Group og Cyrus Capital.

Flybes nuværende hovedaktionær Hosking Partners, som ejer næsten 19 procent af selskabet, modsætter sig imidlertid salget af Flybe til en pris af 2,8 millioner britiske pund. Da Flybe blev børsnoteret i 2010, havde selskabet en værdi på 215 millioner britiske pund.

Krav om ny bestyrelsesformand
For at modarbejde salget har Hoskins Partners krævet, at der indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling, hvor man vil forsøge at få Flybes bestyrelsesformand Simon Laffin udskiftet.

Flybe afviste i sidste uge Hoskins Partners krav, men mandag i denne uge vendte selskabet på en tallerken og accepterer nu, at der afholdes en ekstraordinær generalforsamling. Den melding sendte øjeblikkeligt selskabets aktier på en opadgående kurs.

Hoskins Partners kræver, at man i stedet indsætter den erfarne luftfartsmand Eric Kohn som bestyrelsesformand og sætter ham i spidsen for en undersøgelse af salgsprocessen med henvisning til faldet i Flybes værdi og bestyrelsens håndtering af processen. Ifølge Hoskins Partners har man allerede opbakning til denne manøvre fra 40 procent af aktionærerne.

Flybe meddelte mandag, at det ville interviewe Eric Kohn og fremlægge en anbefaling vedrørende hans kandidatur for den nuværende bestyrelse. Samtidig fastslog selskabet dog, at det vil være i modstrid med selskabets vedtægter at give Kohn mandat til at undersøge salgsprocessen.

Flyver for SAS med ATR72-fly
Flybe driver over 200 ruter fra en række lufthavne i Storbritannien og flyver også som underleverandør for SAS med fem ATR72-600-fly på en række regionale ruter fra SAS-basen i Stockholm-Arlanda.

Flybe blev sat til salg, efter at investorerne havde mistet tilliden til selskabet. Flybe presses af høje brændstofpriser, et svagt britisk pund og usikkerhed i forbindelse med Brexit. Selskabet forventer et underskud i det kommende regnskabsår på 12 millioner britiske pund.

Konsortiet med Virgin Atlantic, Stobart og Cyrus Capital har lovet at skyde op mod 100 millioner pund i Flybe for at holde selskabet flyvende. I weekenden meldte Stobarts tidligere administrerende direktør Andrew Tinkler sig på banen med et alternativ finansieringsforslag til Flybe. Det tilbud blev dog umiddelbart afvist af Flybe.

Relaterede artikler:

Virgin Atlantic-konsortium overtager Flybe

Virgin Atlantic forhandler videre med Flybe

Flybe-salg bekymrer ikke SAS