(Arkivfoto)

Politiet ind i sager om krænkelser i CPH

CPH har sendt 53 henvendelser fra kvinder, der har følt sig krænket i lufthavnens sikkerhedskontrol, videre til politiet. Samtidig tages nye scannere i brug allerede mandag.

Flere kvinder har den seneste uge i de danske medier givet udtryk for, at de har følt sig krænket af at gå igennem sikkerhedskontrollen. Derfor opfordrede Københavns Lufthavn de rejsende til at kontakte lufthavnen, hvis de havde oplevet noget lignende. Den opfordring har ført til, at lufthavnen siden fredag i sidste uge har modtaget 53 henvendelser. Nu sendes sagerne videre til politiet.

”Jeg ser med meget stor alvor på behandlingen af de henvendelser vi har fået, og jeg har derfor besluttet at overdrage henvendelserne til politiet. Når vores medarbejdere gennemfører et personeftersyn, skal de gå meget tæt på af hensyn til sikkerheden. Men det er politiet, som skal vurdere, om der i nogle af de konkrete sager er sket ting, der er i strid med proceduren og dermed i strid med loven. Vi har flere end 1.050 medarbejdere i sikkerhedskontrollen, der hvert år betjener mere end 24 mio. passagerer. De gør hver dag et fantastisk stykke arbejde, men hverken vores medarbejdere eller vores passagerer kan være tjent med, at vi ikke kommer til bunds i disse sager, ” siger Thomas Woldbye, direktør for Københavns Lufthavn.

Mistænkeliggøre medarbejderne
Samtidig med at lufthavnen sender sagerne videre til politiet, så har lufthavnen ændret procedurer.

“I lyset af den seneste uges debat og på baggrund af de henvendelser vi har modtaget, kan vi konstatere, at selve processen er med til at mistænkeliggøre medarbejderne i sikkerhedskontrollen. Det har vi i dialog med medarbejderne i sikkerhedskontrollen taget konsekvensen af og foretaget en ændring i vores proces, som betyder, at kvindelige passagerer, der skal håndsøges, i dag bliver spurgt, om de ønsker, at det skal gøres af en kvinde”, siger Thomas Woldbye.

Foruden en ændring af proceduren for personeftersyn fremrykkes ibrugtagningen af kropscannere. Det betyder, at de rejsende allerede fra mandag den 17. august 2015 vil blive scannet i stedet for kropsvisiteret, hvis metaldetektoren giver udslag.

I verdensklasse
De 53 klager strækker sig over en periode på mere end på fem år. Der er i samme periode gået mere end 50 mio. gennem sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn.

Foruden de 53 klager har CPH konstateret, at fire personer det seneste år har rettet henvendelse via Facebook. Disse henvendelser er ligeledes overdraget til politiet.

Omkring 13 millioner passagerer går hvert år igennem sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn, og lufthavnens sikkerhedskontrol er to gange inden for de seneste tre år blevet kåret som verdens bedste.

”Vi har arbejdet længe og hårdt på at skabe en sikkerhedskontrol i verdensklasse. Alene mistanken om mulig chikane er ødelæggende for det vi har brugt år på at bygge op. Derfor er det afgørende, at vi hurtigst muligt kommer til bunds i disse sager, og jeg håber derfor, at politiet hurtigst muligt kan afklare, om der er grundlag for yderligere efterforskning”, siger Thomas Woldbye.