En Boeing 737 fra det britiske lavprisflyselskab Jet2.com. Foto: Juergen Lehle

Priskrig skaber pres på lavprisflyselskab

Det britiske lavprisflyselskab Jet2.com føler sig presset af priskrigen på flybilletter, som vil fortsætte ind i vinteren, og som Ryanair anses for at stå i spidsen for.

Coronapandemien yder fortsat indflydelse på flyselskaberne – ikke mindst hos et af Storbritanniens store lavprisflyselskaber.

Således har Jet2.com netop offentliggjort et underskud for første halvår i selskabets forskudte regnskabsår, der løber frem til 31. marts 2022. Tabet lød på 205,8 millioner britiske pund (1,8 milliarder kroner, red.), og udfordringerne vil fortsætte også i andet halvår, lyder det fra selskabet ifølge The Independent.

Halvårsunderskuddet og den dystre forudsigelse af andet halvår skyldes flere elementer, meddeler selskabet. En verserende og ”aggressiv” konkurrence på billetpriser og stigende omkostninger til brændstof, CO2-kompensation og personalelønninger er alle årsager til de røde tal, forklarer Jet2.com.

Priskrig vil fortsætte et stykke ind i 2022
Tidligere i november udtalte det irske lavprisflyselskab Ryanair, at det vil sænke billetpriserne hen over vinteren for at fylde flyene. Dette har udløst en hård priskrig blandt lavprisflyselskaberne, hvor de mindre selskaber har det svært. Priserne i første halvår faldt med 25 procent sammenlignet med sidste år, oplyser Jet2.com.

”Vi forventer, at det konkurrenceprægede prismiljø, der opleves for vinteren 21/22, vil fortsætte,” lyder det fra Jet2.com, der i resten af regnskabsåret regner med at få stigende omkostninger til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere til brug for sommeren 2022.

”Som et resultat, og som det er typisk for forretningen, må der forventes yderligere tab i andet halvår.”

I første halvdel af regnskabsåret steg kapaciteten med 86 procent hos Jet2.com sammenlignet med samme periode sidste år. Til gengæld faldt belægningsgraden fra 69 procent sidste år til 57,3 procent i halvåret, der sluttede 30. september i år.

Håber på normal drift til sommer
Da corona-systemet med farvede lande blev droppet i Storbritannien i oktober – på nær røde lande – oplevede Jet2.com en markant øget efterspørgsel. Det britiske lavprisflyselskab er på trods af udsigterne for andet halvår optimistisk omkring en genopretning af indtjeningen og til at få normal drift i løbet af sommeren 2022.

Men lige nu og her har flyselskaberne faktisk for meget kapacitet i markedet, hvilket er ledet af Ryanair og Wizz Air. Det skrev luftfartsanalytikere fra Exane BNP Paribas i en rapport 17. november ifølge BNN Bloomberg.

Højere brændstofpriser og stigende inflation vil på den baggrund være med til at presse flyselskaberne yderligere i 2022, lyder det fra analytikerne.

 

Relaterede artikler:

Vil flyve til Island fra ni britiske lufthavne

Britisk flyselskab overtager Thomas Cook-slots

Fly vender om på vej til Spanien