Boeing 777-8F, 777F og 737 MAX 10. (PRNewsfoto/Boeing)

Qatar Airways med gigantordre hos Boeing

Boeing har draget fordel af striden mellem Airbus og Qatar Airways, idet Doha-selskabet bestiller op til 100 fly, der har en samlet værdi på 180 milliarder kroner. Ordren indeholder et helt nyt 777-8 fragtfly.

Det Hvide Hus i USA’s forbundshovedstad Washington D.C. dannede mandag rammen om en ceremoni, hvor Qatar Airways underskrev en aftale om køb af fly hos Boeing Commercial Aircraft til en samlet værdi af over 27 milliarder dollars, eller hvad der svarer til 180 milliarder kroner.

Til stede var blandt andre USA’s handelsminister Gina Raimondo, Boeings koncernchef Dave Calhoun samt koncernchef Akbar Al Baker fra Qatar Airways.

Ordren indeholder først og fremmest den helt nye 777-8 Freighter, som Boeing samtidig officielt præsenterede. Qatar Airways bliver lanceringskunde til det nye fragtfly og har lagt en fast ordre på 34 fly samt optioner på yderligere 16 fly. Denne ordre har alene en værdi på  20 milliarder dollars (133 milliarder kroner) i listepriser.

Bliver lanceringskunde på 777-8F
Første 777-8 Freighter ventes leveret i 2027, og ordrer er blandt andet blevet til gennem konvertering af 20 ud af 60 777X-ordrer til 777-8 Freigher, og samtidig bestilte Doha-selskabet yderligere to 777 Freighters for sikre sig mere kapacitet til at dække den aktuelle efterspørgsel efter luftfragt.

“Boeing har en lang historie med at bygge markedsledende fragtfly, og Qatar Airways er beæret over at have muligheden for at være lanceringskunde for 777-8 Freighter, et fly, som ikke kun vil give os mulighed for yderligere at forbedre vores produktudbud til vores kunder, men også hjælpe os med at nå vores mål om at levere en bæredygtig fremtid for vores virksomhed,” udtaler Akbar Al Baker i forbindelse med ordren.

“I dag er en stor dag i det evigt opbyggende og stærke forhold mellem Qatar Airways og Boeing. Vi presser bestemt Boeing hårdt på at leve op til vores forventninger, og teamet hos Boeing stræber konsekvent efter at opfylde og overgå vores forventninger, hvilket giver mulighed for, at vi kan være her i dag for at lancere det mest betydningsfulde nye fragtfly i en generation.”

737 MAX 10 i stedet for A321
At Akbar Al Baker benytter lejligheden til at understrege et stærkt forhold til den amerikanske flyproducent hænger sammen med, at Qatar Airways befinder sig i en øjeblikkelig strid med Airbus om afskalning af maling på 21 A350-fly, der har været på jorden siden august sidste år. 

Qatar Airways har stævnet Airbus ved en domstol i London, og den europæiske flyproducent har svaret igen med at annullere en ordre på 50 Airbus A321, som blev afgivet tilbage i 2017.

Som erstatning herfor har Qatar Airways samtidig med 777-ordren indgået en fast aftale om køb af 25 eksemplarer af 737 MAX 10 og købsrettigheder til yderligere 25 fly af samme type. Flyet bliver det største i Boeings MAX-serie og får plads til 230 passagerer. 

Samlet har MAX-ordren en værdi på syv milliarder dollars (47 milliarder kroner).

“Qatar Airways ser meget frem til at tilføje 737-10 til sin flåde, hvor denne nye variant af 737 er ideel til vores kortdistancenetværk, hvilket giver os mulighed for yderligere at forbedre vores produktudbud til vores kunder, modernisere vores flåde og betjene det mest effektive fly i sin kategori,” tilføjer Akbar Al Baker.

 

Relaterede artikler:

Airbus annullerer ordre på 50 fly

Qatar Airways slæber Airbus i retten

Fortsat A350-strid mellem Qatar Airways og Airbus