Airbus A321ACF i Qatar Airways bemaling. (Foto: Airbus S.A. | Fixion | dreamstime.com)

Airbus annullerer ordre på 50 fly

Airbus har valgt at bruge sin ret til at annullere en ordre på 50 A321-fly til Qatar Airways. Det er en strid omkring kompensation for påståede malingfejl på A350’ere, der er årsagen.

Striden mellem Airbus og Qatar Airways om krakeleret maling på overfladen af 21 af selskabets 53 A350-fly, der i øjeblikket står på jorden efter krav fra Qatars luftfartsmyndigheder, har nu nået nye højder.

Før jul besluttede Qatar Airways at stævne den europæiske flyproducent med et krav om en kompensation på 618 millioner dollars (4,2 milliarder kroner) som følge af den langvarige grounding af flyene, der blev indledt i begyndelsen af august sidste år.

Sagen er anlagt ved en domstol i London, og første retsmøde er ifølge Bloomberg berammet til den 26. april. 

Torsdag kom det frem, at Airbus i mellemtiden har annulleret en ordre på 50 fly af typen Airbus A321 ACF (Airbus Cabin Flex), som Qatar Airways bekræftede i 2017 til erstatning for 50 A320neo, der blev bestilt i 2011.

Gør brug af kontraktrettigheder
Det hører absolut til sjældenhederne, at en flyproducent annullerer en ordre fra en kunde. Qatar Airways hører samtidig til blandt de største kunder, og er så afgjort en prestigekunde for Airbus.

“Vi bekræfter, at vi har annulleret en kontrakt på 50 A321’ere med Qatar Airways i henhold til vores rettigheder,” siger en talsmand for Airbus til Bloomberg.

Det er ikke lykkedes for de internationale nyhedsbureauer eller lokale medier fra Mellemøsten at indhente en kommentar fra Qatar Airways, hvilket givetvis kan skyldes, at fredag er helligdag i den arabiske verden. Det forhindrede dog ikke, at værdien af Airbus-aktierne faldt med 2,25 procent i fredagens handel på fondsbørsen i Paris.

Også udfordringer hos andre flyselskaber
Da aftalen oprindeligt blev indgået mellem Airbus og Qatar Airways i december 2017, var flyproducenten helt oppe på den store klinge i lovprisningen af den vigtige kunde i Doha.

“Vi ser frem til at opleve A321neo ACF flyve i Qatar Airways’ farver og bidrage til flyselskabets fortsatte succes,” sagde Fabrice Brégier, koncerndriftsdirektør i Airbus, dengang.

Nu er der i stedet risiko for en bitter og langvarig strid mellem de to parter.

Det er ikke alene Qatar Airways, der har oplevet problemer med maling og overfladebehandling på A350-flyene. Ifølge Reuters har selskaber som Air France, Cathay Pacific, Finnair, Lufthansa og amerikanske Delta Air Lines også rapporteret om mulige udfordringer. SAS har tidligere afvist, at selskabet skulle have konstateret noget tilsvarende med de seks A350’ere, der indtil nu er leveret.

Opdatering den 22. januar 2022
Qatar Airways har lørdag udsendt en pressemeddelelse, hvori selskabet kommenterer den aktuelle udvikling i striden med Airbus.

“Qatar Airways’ første prioritet er fortsat sikkerheden for dets passagerer og besætninger. Af denne grund forbliver alle berørte fly (A350 med revner i malingen, red.) på jorden, og vi er ikke i stand til at acceptere levering af yderligere fly, der er udbudt til levering af Airbus,” skriver Qatar Airways.

“Airbus har svaret ved at søge at annullere en helt separat kontrakt om levering af 50 A321 Neo-fly. Vi bekræfter, at vi overholder alle vores forpligtelser i henhold til alle gældende kontrakter. Det er derfor med betydelig beklagelse og frustration, at Airbus har taget beslutningen om tilsyneladende at udvide og eskalere denne tvist,” hedder det.

Qatar Airways har også sendt en video til medierne, hvori de omtalte revner og krakeleringer i malingen på A350-flyene dokumenteres.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways slæber Airbus i retten

Fortsat A350-strid mellem Qatar Airways og Airbus

Qatar Airways med Airbus A350 til Skandinavien