Koncernchef Rickard Gustafson fra SAS. (Foto: SAS AB)

Rickard Gustafson i spidsen for 290 flyselskaber

Den internationale luftfartsorganisation har på dette års generalforsamling besluttet, at SAS-koncernchef Rickard Gustafson skal være formand for bestyrelsen fra 2022.

Det er en meget indflydelsesrig post, som Rickard Gustafson, nuværende koncernchef hos SAS, kan indtage fra 2022, hvor han bliver formand for bestyrelsen i luftfartens brancheorganisation, IATA (International Air Transport Association), der repræsenterer 290 flyselskaber over hele verden og 82 procent af den samlede globale flytrafik.

Den svenske SAS-chef blev udpeget til hvervet på organisationen 76. generalforsamling, der er blevet afholdt som et virtuelt møde fra Amsterdam i denne uge, og det er i øvrigt første gang, at SAS får en koncernchef i spidsen for IATA.

Den afgående formand ved årets generalforsamling var Carsten Spohr fra Lufthansa, mens Robin Hayes, der er koncernchef for det amerikanske lavprisflyselskab JetBlue, vil overtage stafetten indtil den 78. generalforsamling, der vil blive afholdt i 2022. Først derfra er Rickard Gustafson klar til at sætte sig i spidsen for bestyrelsen, der består af koncernchefer fra 30 flyselskaber.

“Det er en meget ærefuld og vigtig opgave i luftfartens historisk sværeste tid. Jeg ser frem til at fortsætte IATA’s genopretningsindsats med at få luftfarten gennem COVID-19-pandemien gennem fælles indsats. Samtidig vil jeg arbejde for at accelerere og fremskynde omstillingen mod en bæredygtig luftfart. Det er et eksistentielt spørgsmål, at industrien globalt arbejder for klimaneutralitet,” siger Rickard Gustafson i en pressemeddelelse.

Svensk generaldirektør i 18 år
Udover ændringerne på bestyrelsesformandsposten vedtog generalforsamlingen som ventet, at Willie Walsh, der fratrådte som koncernchef hos IAG (International Airlines Group) i begyndelsen af september, fra den 1. april næste år skal overtage posten som generaldirektør fra Alecandre de Juniac, der har ledet IATA siden 2016.

Dermed bliver den irskfødte luftfartsveteran den ottende generaldirektør siden etableringen af IATA den 19. april 1945 i Havana på Cuba.

Der har dog tidligere været skandinavisk repræsentation i IATA’s ledelse. Den svenske diplomat Knut Hammarskjöld, der var nevø til den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjöld, var generaldirektør for luftfartsorganisationen fra 1966 til 1984.

Som IATA’s generaldirektør omstrukturerede Knut Hammarskjöld vigtige dele af organisationens aktiviteter, herunder dem, der varetager tarifkoordinering og overholdelse, for at tilpasse sig de nye tendenser inden for liberalisering af markedet i slutningen af ​​halvfjerdserne. Han lancerede det første fakturerings- og afregningssystem i Tokyo i 1972, som senere udviklede sig til BSP og CASS.

 

Relaterede artikler:

IATA: Det værste år i luftfartens historie

Udskiftninger i toppen af international luftfart

IATA: Vanskeligt år for en skrøbelig branche