Forpladsen i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair-effekt neutraliseret i Billund

En halvering af passagertallet hos Ryanair i Billund Lufthavn blev i november neutraliseret af fremgang hos andre flyselskaber. Lufthansa-strejken kan have medvirket til en svag passagertilbagegang på en procent.

Det var en sort dag for Billund Lufthavn, da Ryanair i i midten af juli annoncerende, at selskabet ville lukke basen i den syddanske lufthavn som følge af konflikten med den danske fagbevægelse.

Lufthavnen forventede på dette tidspunkt et fald fra 700.000 til 300.000 årlige passagerer. Så slemt er det dog ikke gået, men faktum er, at Ryanairs trafik i vintermånederne er blevet halveret med blot London-Stansted ruten tilbage.

Ryanairs tilbagegang er således skyld i, at der ikke kan registreres vækst i Billund Lufthavn i november måned. I alt fløj 162.090 passagerer til og fra lufthavnen, hvilket var 1.632 færre end i samme periode sidste år.

“Vi har set en stor nedgang i passagertallet for Ryanair, der jo kun har én rute på programmet i de kommende måneder. Og det sætter jo sine spor i antallet af rejsende. Men samtidig har de mange nye ruter med andre selskaber, der startede i første halvår, mere end opvejet dette, og derfor bliver der en lille stigning,“ siger administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen om udenrigsvæksten på 0,2 procent og 288 passagerer.

Lufthansa-strejke kan have påvirket
I november måned har der desuden været strejker hos Lufthansas kabinepersonale, hvilket har betydet en række aflysninger hos det tyske flyselskab.

Lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen vurderer, at omkring 3.500 rejsende til og fra Billund Lufthavn er blevet berørt i løbet af november måned.

“Det er dog vanskeligt at opgøre, hvorvidt disse passagerer har været tabt for lufthavnen, eller om de har valgt at ombooke til andre internationale flyselskaber fra Billund eller har valgt at flyve indenrigs til København med SAS og derfra videre ud i verden,“ fastslår lufthavnsdirektøren.

Med blot 30 dage tilbage af året kan Kjeld Zacho Jørgensen allerede øjne et årsrekord for sjette år i træk. Det forventes, at flere end 2,9 mio. rejsende vil have passeret gennem terminalen i Billund, når året går på hæld. År til dato har der været en passagerfremgang på 2,1 procent svarende til 57.065 passagerer.

Udover dette kan lufthavnsdirektøren glæde sig over, at det lykkedes at neutralisere Ryanair-tabet uden de alvorlige følgevirkninger i lufthavnen.

“Vi er kommet helskindet igennem i forhold til personalet, så vi kunne undgå at skulle afskedige medarbejdere,“ understreger Kjeld Zacho Jørgensen.

Foto: Morten Lund Madsen