Koncernchef Michael O'Leary, Ryanair Holdings (Foto: Ryanair)

Ryanair i video-slagsmål med svensk dagblad

Ryanair har ofte anvendt kritik i medierne som gratis reklame, men et angreb fra svenske Aftonbladet har fået lavprisgiganten til at tage eftertrykkeligt til genmæle i en YouTube-video.

Det er de færreste, som ikke har en holdning om det irske lavprisselskab, Ryanair. Som branchens gøgeunge har Ryanair igen og igen sat nye standarder for frækhed, og selskabets ubestridte succes har fået mange til at spekulere i, om Ryanair nu også spiller efter reglerne. På denne baggrund er Ryanair med Michael O’leary i front på mange måder blevet til et yndet hadeobjekt i medierne, hvor der jævnligt bringes historier, som i hårde vendinger kritiserer selskabet.

I udgangspunktet har Ryanair dog ofte ladet sig sole i den gratis medieomtale, som de mange kritiske historier har affødt, men der er dog grænser for, hvilken omtale selskabets topchef, Michael O’leary, vil finde sig i. Således tog den karismatiske leder for nylig til genmæle over for svenske Aftonbladet efter, at denne blandt andet havde skrevet, at ”Ryanair styres som et diktatur med overvågning og repressalier.”

Et for et gennemgår O’leary i en næsten ti minutter lang YouTube-video Aftonbladets kritikpunkter. Videoen afsluttes med, at O’leary kritiserer Aftonbladet for helt at udelade Ryanairs bidrag til artiklen. Ifølge O’leary havde Ryanair netop svaret på en række spørgsmål fra Aftonbladet forud for historien, men svarene kom ikke med.

”Det er anden gang på kort tid, at Aftonbladet har publiceret falske påstande fra anonyme piloter, som angiveligt er ansat i Ryanair uden at tage Ryanairs faktuelle syn på sagen i betragtning. Vi er meget skuffede over, at Aftonbladet forsætter med at gøre dette,” fastslår Michael O’leary i videoen.

Diktatur slet ikke muligt i dag
Det er ikke første gang, at O’leary går i flæsket på kritikerne og beskylder dem for at lyve. I foråret fik den norske finansminister, Sigbjørn Johnsen, klar besked, efter den norske regering havde været ude med riven efter de norske Ryanair-ansattes manglende skattebetaling.

”Ryanairs investering i Norge og vores voksende trafik og turisme i Norge har været udsat for falske påstande og upræcis kritik fra norske fagforeninger samt upræcis kritik fra norske ministre,” skrev O’leary i et åbent brev til finansministeren.

Den seneste kritik fra Aftonbladet handler dog ikke om beskatning, men om ansættelsesforhold og arbejdsvilkår, der har været et varmt emne i debatten om Ryanair igennem længere tid. Men også denne kritik bliver sat til vægs i skarpe vendinger.

”I et moderne europæisk demokrati, som Irland er, kan man ikke lede 9.000 mennesker under et diktatur, mennesker får job her frivilligt, arbejder her frivilligt, og hvis ikke de kan lide det, går de igen,” forklarer O’leary med let overbærenhed i stemmen på Aftonbladets kritik i YouTube-videoen.