Ryanair-fly i Glasgow International Airport. Foto: Ralf Roletschek / Wikimedia Commons.

Ryanair lukker to baser

Ryanair lukker to baser i hver sin ende af Europa. Årsagerne til lukningerne er vidt forskellige.

Normalt hører man mest om det når Ryanair åbner nye baser rundt omkring i store, mellemstore og små europæiske lufthavne. Men det irske lavprisselskab lukker faktisk også baser igen. Det gjorde selskabet i 2015, da man forlod Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn efter et nederlag til den danske fagbevægelse i Arbejdsretten. Og i 2016, da man forlod Oslo Rygge-lufthavnen i protest mod en ny norsk luftfartsafgift.

Og nu udløser afgifter igen en baselukning. Det er i Glasgow International Airport, hvor Ryanair til oktober lukker 20 ud af sine 23 ruter og fjerner det ene Boeing 737-800 fly, som er stationeret på basen i den skotske storbys største lufthavn. De sidste tilbageværende ruter til Dublin, Krakow og Wroclaw vil blive betjent fra Ryanairs baser i de tre lufthavne.

Udskældt afgift
Baselukningen i Glasgow sker i protest mod den britiske passagerafgift, Air Passenger Duty, som Ryanair er skuffet over, at de skotske politikere ikke har formået at få afskaffet. Ryanair advarer om, at baselukningen kan risikere at koste op mod 300 arbejdspladser.

Det er dog værd at bemærke, at baseflyet og fem af de 23 ruter vil blive flyttet til lufthavnen i Skotlands hovedstad Edinburgh, hvor Ryanair også er omfattet af den udskældte afgift. Efter flytningen af fly og ruter vil Ryanair have 45 Edinburgh-ruter.

Det er også værd at bemærke, at Ryanair i Glasgow International Airport konkurrerer intenst med blandt andet easyJet og Jet2.com – som ikke følger trop og lukker Glasgow-ruter, som følge af afgifterne.

Kamp til stregen
Det er ikke kun i Skotland, at Ryanair lukker og slukker i en baselufthavn. Det gør selskabet også i Rumænien, hvor man allerede i slutningen af marts trækker et Boeing 737-800 fly og 40-50 piloter og stewardesser væk fra Timisoara Traian Vuia International Airport i det vestlige Rumænien. Fem af selskabets syv ruter vil blive lukket, mens de resterende to vil fortsætte.

Det ungarske lavprisselskab Wizz Air er det dominerende selskab i lufthavnen med 15 ruter. Wizz Air har derfor sandsynligvis givet den irske ærkerival kamp til stregen. Ryanair giver da heller ikke afgifter skylden. Lukningen skyldes netop svigtende salg.

”Ryanairs beslutning om at lukke basen i Timisoara skyldes svigtende salg på et tidspunkt, hvor der er stigende efterspørgsel efter Ryanair-fly i andre lufthavne i hele Europa,” skriver selskabet i en pressemeddelelse.

 

 

Relaterede artikler:

Ryanair lukker base i Billund

Ryanair lukkede og slukkede i Oslo-lufthavn

Ryanair taber i Arbejdsretten

Afgifter står i vejen for lavprisflyvninger

Norsk passagerafgift øges med 22 millioner kroner

Ryanair straffer Spanien med masselukning af ruter