Klagenfurt Airport. (Foto: Popie | CC 3.0)

Ryanair og TUI fly skal tilbagebetale ulovlig statsstøtte

Knap 13 millioner euro i statsstøtte, som TUI fly og Ryanair modtog for at flyve til og fra Klagenfurt Lufthavn, skal nu tilbagebetales, har EU-Domstolen afgjort.

Flyselskaberne Ryanair og TUI fly skal til lommerne og tilbagebetale statsstøtte på tilsammen knap 13 millioner euro. Regningen fordeler sig på to millioner euro (15 millioner kroner) til Ryanair og 10,7 millioner euro (80 millioner kroner) til TUI fly.

Det har EU-Domstolen netop afgjort i en sag om støttekroner, lufthavnen i østrigske Klagenfurt udbetalte til flyselskaberne i en periode fra 2002 til 2012, skriver mediet euractiv.com.

I 2016 afgjorde EU-Kommissionen, at den statsstøtte, som TUI fly og Ryanair havde modtaget fra lufthavnen, var i strid med EU’s konkurrenceregler.

Fik en konkurrencefordel
Fra 2002 til 2012 betalte lufthavnen gennem forskellige aftaler næsten 13 millioner euro til de to flyselskaber, så de kunne flyve til London, Rom, Köln og Hannover.

Men aftalerne mellem flyselskaberne og Klagenfurt Lufthavn gav de to selskaber en uretfærdig konkurrencefordel, fastslog EU-Kommissionen dengang i sin afgørelse.

Kommissionen sagde i afgørelsen, at tabsgivende aftaler var det samme som statsstøtte, da de reducerede driftsomkostningerne for flyselskaberne.

Fokus på subsidier og rabatter
EU’s konkurrencevagthund havde i 2012 travlt med at undersøge de subsidier og rabatter som specielt lavprisselskaberne hentede rundt om i de regionale lufthavne i Europa.

Nogle steder fik de billigere start- og landingsgebyrer samtidig med, at de fik rabatter og tilskud til markedsføringen. I 2012 besluttede EU-Kommissionen sig for at se nærmere på, hvordan lufthavnen i Klagenfurt delte ud af støttekronerne.

Bragte sagen for domstolen
TUI fly og Ryanair var uenige i EU-Kommissionens afgørelse om, at de skulle betale støttekronerne tilbage og indbragte derfor sagen for EU-Domstolen, som i denne uge afgjorde sagen og afviste flyselskabernes argumenter.

Retten beordrede begge selskaber til at tilbagebetale den statsstøtte, de modtog gennem de fordelagtige kontrakter med den østrigske lufthavn.

Ryanair har allerede meddelt, at selskabet vil appellere afgørelsen. Selskabet har de senere år markeret sig som en skarp kritiker af statsstøtte. Ryanair’s koncernchef Michael O’Leary har tidligere betegnet statsstøtte som doping, der holder liv i ineffektive flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

Ryanair taber sag om statsstøtte til SAS

Ryanair skal betale ulovlig statsstøtte tilbage

Rapport: Ryanair-lufthavne lever af offentlig støtte