Ryanair i Dublin Airport (Foto: Marco Agenti )

Ryanair-piloter klar til endnu en strejke

Ryanairs irske piloter vil strejke den 3. august, efter selskabet har varslet fyringer af 300 piloter og kabinemedarbejdere på Dublin-basen.

Konflikten mellem Ryanair og selskabets flyvende personale fortsætter. Efter omfattende strejker blandt Ryanairs irske piloter og kabinepersonalet i Belgien, Spanien og Portugal i denne uge har de irske piloter nu varslet en fjerde strejkedag fredag den 3. august.

Strejkevarslet kommer i kølvandet på, at 100 piloter og 300 kabinemedarbejdere på Ryanairs irske base i denne uge modtog en såkaldt “protective notice”, som er en form for varslet fyring.

Ifølge irsk arbejdsmarkedslovgivning underretter et protective notice medarbejderne om, at deres stilling er truet, medmindre omstændighederne ændrer sig.

Reduktion i vinterprogram
Ifølge den irske fagforening Fórsa er meldingen fra Ryanair et forsøg på at presse medarbejderne og en ”provokerende handling”, som kun vil forværre forholdet mellem flyselskabets ledelse og medarbejderne.

Ryanair meddelte den 25. juli, at det vil reducere sit kommende vintertrafikprogram fra Dublin og flytte mindst seks af sine 30 Boeing 737-800 fly fra den irske hovedbase til Polen, hvor de vil indgå i trafikprogrammet hos Ryanairs nye polske charterselskab Ryanair Sun.

Fórsa noterer dog, at det er normal praksis for flyselskaber at reducere aktiviteterne i vinterprogrammet i forhold til sommerprogrammet.

”I lyset heraf – og Ryanairs seneste vanskeligheder med at rekruttere og fastholde tilstrækkeligt med piloter til at opfylde sine flyveplaner – er det fortsat uklart, om dagens provokerende handling udgør en betydelig ændring i forhold til normal praksis,” sagde Fórsa i en erklæring.

20 ud af 300 afgange aflyst
Ryanair oplyste på Twitter, at fagforeningen havde afvist et tilbud om et møde, hvor man ville have drøftet de potentielle afskedigelser og rutelukninger i Irland, og i stedet havde varslet strejke den 3. august.

Ryanair har derfor aflyst 20 ud af 300 planlagte flyvninger til og fra Irland næste fredag, hvilket ventes at påvirke 3.500 passagerer.

Ryanair afviser kompensation til passagerer
Med indtil videre omkring 100.000 berørte passagerer kan Ryanair se frem til en stor regning, hvis passagererne søger om kompensation ifølge EU-reglerne, og Ryanair kommer til at betale kompensation for de forsinkede og aflyste fly.

En ny dom fra EU-Domstolen i april afgjorde, at strejker eller sygefravær blandt flypersonale som følge af en uventet meddelelse om omstrukturering, ikke udgør en usædvanlig omstændighed. Det betyder, at det i sådanne tilfælde ikke er muligt for flyselskabet at blive undtaget fra pligten til at udbetale kompensation i tilfælde af et flys aflysning eller lange forsinkelser.

Ryanair mener dog ikke, at det er forpligtet til at udbetale kompensation til de berørte passagerer.

”Ifølge EU261-loven skal der ikke betales kompensation, når fagforeningen opfører sig urimeligt og totalt uden for flyselskabets kontrol,” meddelte Ryanair i denne uge i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Ryanair reducerer sin flåde på hovedbasen

Ryanair: Strejker kan føre til nedskæringer

Ryanair aflyser 600 fly på grund af strejkevarsel