Ryanair måtte torsdag aflyse 30 afgange på grund af strejke blandt irske piloter. Nu vil piloterne strejke to dage mere, og kabinepersonale i andre lande varsler også strejker.
Lavprisselskabet Ryanair måtte torsdag aflyse over 30 flyvninger mellem Irland og Storbritannien på grund af en 24-timers strejke blandt selskabets irsk baserede piloter. Og nu har piloterne varslet yderligere to dages strejker midt i sommerferiehøjsæsonen.
En fjerdedel af Ryanairs irske piloter strejkede torsdag den 12. juli i protest mod deres løn og arbejdsforhold.
Piloternes fagforening – Irish Airline Pilots’ Association – meddelte torsdag, at man ligeledes vil gennemføre 24-timers strejker fredag den 20. juli og tirsdag den 24. juli.
Det nye strejkevarsel kommer i kølvandet på den første dag med strejke blandt Ryanair irske piloter efter, at det irske lavprisselskab i december sidste år efter hårdt pres fra medarbejderne gik med til at anerkende fagforeninger som piloternes officielle repræsentanter. Det havde selskabet indtil da hårdnakket nægtet.
Strid om anciennitet, forfremmelser og ferie
Striden mellem Ryanair og de irske piloter handler blandt andet om anciennitet, forfremmelser og årlig ferie. Piloternes fagforening kræver, at Ryanair indfrier i alt 11 minimumskrav.
Ryanairs HR-chef Eddie Wilson beskrev forhandlinger med pilotorganisationen onsdag som konstruktive men meget frustrerende, ifølge Irlands nationale TV-selskab RTÉ.
Ryanair står over for yderligere strejker blandt selskabets medarbejdere i Spanien, Portugal, Italien og Belgien senere på sommeren.
Kabinepersonalet i Italien vil strejke i 24 timer den 25. juli, mens kabinebesætningen i Spanien, Portugal og Belgien vil strejke i 48 timer den 25.-26. juli.
Tidligere på året har der været mindre strejker blandt selskabets medarbejdere i Portugal og Tyskland, og de tyske piloter skal i slutningen af juli stemme om, hvorvidt de vil gennemføre nye strejker.
Aftaler med kabinepersonale i juni
Et halvt år efter anerkendelsen af de irske piloters fagforening indgik Ryanair i begyndelsen af juni også de såkaldte anerkendelsesaftaler med to fagforeninger for kabinepersonale i Italien – ANPAC og ANPAV.
De to fagforeninger kan derfor nu – ifølge Ryanair – på vegne af deres medlemmer indlede forhandlinger med Ryanair om overenskomster.
Ifølge den danske fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU) er anerkendelsesaftaler dog oftest ikke nødvendige.
”Det er Ryanairs strategi at forsøge at lave anerkendelsesaftaler, selv om der i mange lande slet ikke er behov for denne form for aftaler for at indlede en forhandling,” sagde Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, i juni til CHECK-IN.dk.
Ifølge FPU-næstformanden handler anerkendelsesaftalerne fra Ryanairs side mere om at udskyde tidspunktet for reelle forhandlinger om en overenskomst.
Relaterede artikler:
Ryanair anerkender fagforeninger for kabineansatte