Ryanair-fly i Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair-sag splitter lufthavnsejere

Københavns Kommunes boykot af Ryanair har trukket flere socialdemokratisk ledede kommuner med sig. Det kan give splittelse i ejerkredsen bag Billund Lufthavn, der består af otte jyske kommuner.

Det irske lavprisflyselskab Ryanair gjorde sit indtog i Billund Lufthavn i 2007. I slutningen af marts 2012 blev aktiviteterne udvidet til at omfatte en base med to fly og op imod 100 ansatte.

Baseetableringen var en torn i øjet på fagbevægelsen, der forgæves forsøgte at samle opbakning til en konflikt mod Ryanair. Men dette blev opgivet, da organisationsgraden blandt de ansatte i Billund Lufthavn var noget svag i sammenligning med kollegerne i Københavns Lufthavn.

Men nu er Ryanairs operationer i Billund atter blevet genstand for opmærksomhed. Denne gang skyldes det, at Ryanair har etableret sig i Københavns Lufthavn her i foråret, hvilket har fået fagbevægelsen samt flere ledende socialdemokratiske borgmestre til at rasle med sablen.

Helt konkret har Københavns Kommune med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen forbudt kommunens 45.000 ansatte at foretage tjenesterejser med Ryanair. Samme holdning har bredt sig til de socialdemokratiske kommuner i Albertslund, Hvidovre, Ballerup, Tårnby, Roskilde, Ishøj og Brøndby.

Splittelse i ejerkommuner
Nu lader det til, at Ryanair-boykotten fra hovedstadsområdet breder sig til Jylland.

Det kan risikere at skabe splittelse blandt de otte jyske kommuner, der tilsammen er aktonærer i Billund Lufthavn A/S, der har Ryanair sig som en af sine store kunder.

Største aktionær i Billund Lufthavn er Vejle Kommune med 34,3 procent af aktierne. Herefter følger Kolding (25,9 %), Billund (15,0 %), Horsens (10,7 %), Fredericia (6,9 %), Hedensted (6,1 %), Ikast-Brande (1,0 %) og endelig Skanderborg med symbolske 0,1 procent af aktierne.

Venstre-borgmestrene fra Vejle og Billund har allerede ifølge Dagbladet Børsen meldt ud, at disse kommuner ikke vil opfordre til boykot af Ryanair. Udover Vejle og Billund er også Kolding, Hedensted samt Ikast-Brande såkaldte Venstre-kommuner.

Her melder Kolding Kommune overraskende ud til fordel for Ryanair-modstanderne.

“Når Ryanair ikke ar en dansk overenskomst, så køber vil heller ikke Ryanair-billetter,“ siger Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen (V) til DR Trekanten.

Forbud på vej i Horsens Kommune
Kommunerne i Horsens, Fredericia og Skanderborg er ledet af socialdemokratiske borgmestre. Sidstnævnte har en meget lille og symbolsk aktiepost i den internationale vestdanske lufthavn, hvilket ikke betyder noget i det store billede. Derimod er or holdningerne hos borgmestrene fra Horsens og Fredericia af noget større betydning.

Netop Horsens Kommune har et indkøbsdirektiv på vej, der blandt andet kan hindre, at kommunens medarbejdere rejser med Ryanair.

“I Horsens Kommune er vi i gang med at udarbejde en indkøbsaftale på dette område, så vores leverandører også her lever op til Horsens Byråds krav til blandt andet sociale klausuler og overenskomstmæssige forhold,“ skriver kommunikationschef Lars Bjørn Petersen i en mail til CHECK-IN.dk på vegne af borgmester Peter Sørensen (S):

Derimod har borgmester Jacob Bjerregaard Jørgensen (S) fra Fredericia Kommune trods flere henvendelser ikke besvaret vores spørgsmål om kommunens holdning til Ryanair.

Ryanair er det største ruteflyselskab i Billund Lufthavn med 750.000 passagerer i 2014, hvilket svarer til omkring 42 procent af samtlige 1,8 mio. udenrigsrutepassagerer.

Foto: Morten Lund Madsen