Collage. Kilder: Momondo/PR og Ryanair/PR

Ryanair slår hånden af Momondo

Momondo har mistet retten til at vise Ryanairs billetpriser i søgemaskinen, men den danske søgemaskine afviser flyselskabets begrundelse.

Irske Ryanair har netop meddelt, at selskabet ikke længere vil tillade, at søgetjenesten Momondo viser selskabets billetpriser på deres hjemmeside. Ryanair tilbagekalder aftalen med Momondo, efter at Momondo skulle have brudt aftalen for at vise Ryanairs billetpriser.

“Eftersom Momondo har foretaget en klar overtrædelse af vilkårene i vores kontrakt ved aktivt at linke til screenscraper-hjemmesider så som Opodo og CheapOair, har vi tilbagekaldt deres licens i bestræbelserne på at forebygge, at kunder bliver misledt,” siger Robin Kiely, kommunikationsdirektør i Ryanair. Han henviser til, at kunderne skal booke deres billetter hos Ryanair.

Screenscraper-hjemmesider er en betegnelse for hjemmesider, som “stjæler” indholdet fra Ryanairs hjemmeside for at sælge billetter til Ryanairs flyvninger, men til en højere pris.

Bliver ved med at vise Ryanair-priser
Ryanairs udlægning af sagen deler man imidlertid ikke opfattelsen af hos Momondo.

“Vi kan bekræfte, at der ikke længere eksisterer en samarbejdsaftale mellem os og Ryanair, men vi kan ikke bekræfte noget kontraktbrud, eller at vi har accepteret kun at vise Ryanair-priser fra Ryanairs hjemmeside,” skriver Pia Vemmelund, administrerende direktør i Momondo, i en mail til CHECK-IN.dk, og tilføjer:

“Så vi fortsætter med at vise Ryanairs afgange i vores søgeresultater, også når de bliver solgt igennem rejsebureauerne, og vi er glade for at kunne fortsætte med at vise de laveste priser og skabe transparens for vores brugere.”

Pia Vemmelund forklarer, at Momondos primære mål er at vise lavest tilgængelige pris, så brugerne får transparens og overblik over fly- og hotelmarkedet. Derfor vil man heller ikke gå på kompromis med den transparens ved at fjerne specifikke rejsebureauer fra søgeresultaterne, fordi Ryanair kræver det.

“Det ville være imod vores principper,” fastslår Pia Vemmelund.

Stribe af sager
Det irske lavprisflyselskab har på det seneste været involveret i en række sager på tværs af Europa mod screenscraper-hjemmesider som Opodo og eDreams. Dette har efter Ryanairs eget udsagn fundet sted for at “forebygge at kunderne bliver krævet ekstra gebyrer og for at sikre at Ryanair har de fornødne kontaktoplysninger til at kommunikere med sine kunder.”

Ryanair gør det klart, at selskabet ikke har noget problem med online rejsebureauer, som alene viser Ryanairs billetpriser “på gennemsigtig vis”.

“Ryanair havde givet en ikke-eksklusiv licens til Momondo til at vise Ryanairs priser for prissammenligning som en blandt af flere rejsehjemmesider inklusive SkyScanner, Hipmunk og Dohop,” står der i den meddelelse, hvori Ryanair forklarer om bruddet med Momondo.

Monondo fik som det første selskab realtids-adgang til tidsplaner og priser hos Ryanair i 2009, men det bringes nu til ophør, fastslår Ryanair.

 

Relaterede artikler:

Momondo lancerer søgefunktion til forretningsrejsende

Momondo vil vise vej til den lille forskel

Cheapflights bliver til Momondo Group

Momondo først med rating af billetter

Ryanair fjerner salgsbarrierer