Air China Boeing B737-fly. (Illustration: Boeing)

Rygende pilot udløste iltmasker i kabinen

Air China-pilot kom til at slukke for klimaanlæg på Boeing 737-fly, da han forsøgte at skjule sin rygning på e-cigaret. Flytte måtte foretage brat nedstigning.

En pilot på et Air China-fly på vej fra Hongkong til Dalian i det nordlige Kina var efter blot 20 minutter af den tre timer lange flyvning tilsyneladende så rygetrængende, at han bare var nødt til at tage nogle sug på sin e-cigaret.

For ikke at afsløre rygningen over for de 153 passagerer om bord på Boeing 737-800 flyet, forsøgte piloten ifølge BBC News at lukke en ventilator, så røgen ikke nåede ind i passagerkabinen. Det gjorde han angiveligt, uden at informere flyets kaptajn om det.

Slukkede for flyets klimaanlæg
Men uheldigvis kom han i stedet til helt at slukke for flyets klimaanlæg, hvilket fik iltniveauet om bord til at falde, hvorefter iltmaskerne i kabinen blev udløst. Kaptajnen og piloten måtte herefter – som det er standardprocedure ved manglende kabinetryk – hurtigt bringe flyet ned i lavere højde.

På blot 10 minutter dykkede flyet derfor fra 35.000 fods højde (cirka 10.700 meter) til 10.000 fod højde (cirka 3.000 meter).

Da piloterne opdagede, at klimaanlægget var blevet slukket, genaktiverede de det og bragte flyet op i en højde af omkring 26.000 fod (cirka 8.000 meter). Flyet fortsatte i denne højde indtil nedstigningen til lufthavnen i Dalian.

Hændelsen fandt sted tirsdag den 10. juli på en flyvning med rutenummer CA106, der afgik fra Hongkong kl. 17.55 lokal tid.

Myndigheder undersøger hændelsen
De kinesiske luftfartsmyndigheder er nu i gang med en nærmere undersøgelse af hændelsen. Den indebærer blandt andet interview af besætningen og analyser af data fra flyet flight data recorder (FDR) and cockpit voice recorder (CVR).

De to piloter er blevet suspenderet. Air China siger i en udtalelse på det kinesiske sociale medie Sina Weibo, at besætningens handlinger bliver undersøgt at de kinesiske luftfartsmyndigheder, og at Air China vil opretholde en nultolerance over for enhver handling, der viser sig at være imod reglerne.

Air China har siden 30. maj i år fløjet mellem Beijing og Københavns Lufthavn. Selskabet flyver med fire gange om ugen med en Airbus A330-200. Flere andre kinesiske selskaber har de seneste år vist interesse for at åbne ruter til København og andre skandinaviske lufthavne. I juni havde China Eastern Airlines premiere på en ny rute mellem Shanghai og Stockholm-Arlanda.

Relaterede artikler:

Air China er landet i København

Air China justerer København-rute før start