Pilot på Ryanair-fly i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Så billige er Ryanairs CPH-ruter

En mini-analyse af prisniveauet til Ryanairs 12 nye destinationer fra Københavns Lufthavn viser, at selskabet er billigst i 11 ud af 12 tilfælde, når man sammenligner med Norwegian og SAS.

Siden Ryanair den 18. marts indledte beflyvningen af Københavns Lufthavn har selskabet allerede nu formået at tiltrække mange nye passagerer til de fire ruter, der allerede er i gang samt de øvrige otte ruter, som det irske lavprisflyselskab i øjeblikker sælger billetter til.

På et pressemøde tidligere på ugen hævdede Ryanair, at belægningen på de igangværende ruter nærmede sig 90 procent, hvilket er ekstremt høje tal for nystartede ruter. Nu hører det nok også med til historien, at ruterne blev startet op til påske, hvilket angiveligt har afstedkommet en noget højere efterspørgsel, end hvad normalt er.

CHECK-IN.dk har sammenlignet Ryanairs billetpriser på de 12 destinationer med tilsvarende priser hos SAS og Norwegian, der i første omgang må antages at være hovedkonkurrenterne.

Udgangspunktet har været at foretage en prissøgning i november måned for at finde den billigste returbillet med de tre flyselskaber. Hos Ryanair og Norwegian er der tillagt et gebyr for et stykke bagage per vej samt betaling med kreditkort. Hos SAS er 23 kg bagage frit inkluderet i billetprisen, mens man som udgangspunkt kan købe 15 kg hos Ryanair og 20 kg hos Norwegian.

I prissammenligningen er kun medtaget fly på direkte ruter. I vinterhalvåret er nogle af SAS-ruter lavfrekvente, hvilket giver højere billetpriser, og andre ruter beflyves slet ikke i vinterhalvåret. Der er således ikke sammenlignet på transfer-ruter, hvor der eventuelt kunne være flyskifte i Oslo eller Stockholm, idet sammenligningen således ikke ville blive fair.

Billigste billetter hos Ryanair, Norwegian og SAS

Destination Ryanair Norwegian SAS
Alicante 657 915
Budapest 555 896 2.483
Bruxelles 637 1.040
Dublin 698 626 808
Køln-Bonn 639
London 677 722 1.072
Madrid 637 1.297
Málaga 657 2.723
Milano 698 815
Rom 677 1.059 1.249
Stockholm 555 1.153 1.272
Warszawa 616 1.038
Noter:
Alle priser i DKK. I priserne er indregnet et stykke bagage pr. vej samt gebyr for betaling med kreditkort. Priserne er baseret på billigste afgange med afrejse og hjemrejse i november måned 2015.

Kilde: Flyselskaberne

Prisanalysen viser, at Ryanair er billigst på samtlige destinationer med undtagelse af Dublin-ruten til selskabets hjemmemarked. Her tager Norwegian stikket hjem som billigste selskab.

Når man skal sammenligne med Ryanair, skal man naturligvis også tage højde for, at ikke alle ruterne går til hovedlufthavnene. Således benytter Ryanair alternative lufthavne i Bruxelles, London, Milano, Stockholm, Rom og Warszawa, hvor afstanden til bycentrum kan være større og transportforbindelserne til og fra lufthavnene mindre frekvente.

Konflikt kan spænde ben
Ryanair forventer op imod 1,7 mio. årlige passagerer i Københavns Lufthavn. Det skulle række til at blive lufthavnens tredjestørste operatør efter SAS og Norwegian samt foran easyJet. Sidstnævnte havde lidt flere end 1,5 mio. passagerer i CPH i 2014.

Imens billetsalget hos Ryanair er stigende, venter mange på, at Arbejdsretten træffer afgørelse i sagen omkring Ryanair, der har nægtet at indgå overenskomst med Serviceforbundet og FPU for sine danske ansatte. Næste møde i sagen er den 20. maj, men en endelig afgørelse forventes først på et senere tidspunkt.

Hvis Arbejdsretten beslutter, at Ryanair skal følge de danske regler, så vil LO-forbundene i København Lufthavn lovligt kunne lave sympatikonflikt og blokade med det irske lavprisflyselskab. En sådan konflikt vil kunne træde i kraft kort tid efter at Arbejdsretten har truffet sin endelige afgørelse.

Det er dog også muligt, at Arbejdsretten kommer frem til, at man er nødt til at forhøre sig hos EU-domstolen inden man kan træffe en afgørelse.

Foto: Morten Lund Madsen