Sammenlægning uden effekt på CPH’s transfertrafik

Forårets sammenlægning af indenrigs- og udenrigstrafikken i Københavns Lufthavn har ikke haft den positive effekt på lufthavnens transfertrafik, som det var forventet.

Da flyselskabernes sommerfartplaner for 2015 trådte i kraft i slutningen af marts i år blev indenrigs- og udenrigstrafikken lagt sammen i Københavns Lufthavn, så flyene til Bornholm og Billund blev parkeret tættere på flyene til Bangkok og Barcelona. Det skulle gerne gøre det nemmere og mere attraktivt at skifte fly i Københavns Lufthavn, når rejsen går mellem provinsen og det store udland. Og dermed skulle antallet af transferpassagerer gerne stige.

I slutningen af oktober blev sommerfartplanen afløst af en vinterfartplan. Og et kig tilbage på sommertrafikken i Københavns Lufthavn viser, at sammenlægningen ikke har haft den ønskede effekt. Tværtimod.

Transfertrafikken er nemlig i gennemsnit faldet med 8,9 procent i månederne fra april til oktober. Størst var faldet i april og maj lige efter den omdiskuterede og udskældte sammenlægning, der blandt andet betød, at indenrigs- og udenrigsrejsende skulle benytte den samme centrale sikkerhedskontrol mellem Terminal 2 og Terminal 3. I april faldt antallet af transferpassagerer med 23 procent, mens faldet i maj var på 22,3 procent. Kun i august var der fremgang – på 1,8 procent.

Det skal retfærdigvis nævnes, at det bestemt ikke kun er rejsende mellem provinsen og udlandet, der skifter fly i Københavns Lufthavn. Også især rejsende fra Skandinavien og Østersølandene er flittige brugere af CPH som transitlufthavn.

Andre faktorer
I Københavns Lufthavn sender man aben videre til flyselskaberne og deres prispolitikker og ruteplanlægning.

”SAS og Norwegian ønskede et bedre transferprodukt og en mere effektiv operation. Det har vi lavet. Det er blevet nemmere at være flyselskab og det er blevet nemmere for passagererne at skifte fly. Punktum. At antallet af transferpassagerer falder, skyldes andre faktorer, som vi ikke er herre over,” siger Lars Lemche, seniorkommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavn, til CHECK-IN.dk.