Bombardier CRJ900 fra Nordica.

SAS-leverandør: Statsstøtte går til at dække tab

Estiske Nordica forventer et tab på cirka 20 millioner euro i år. Selskabet har udsigt til at få fuldt ejerskab over datterselskabet Xfly inden udgangen af november.

Regeringen i Estland besluttede i oktober at støtte det statslige estiske flyselskab Nordica med i alt 30 millioner euro (223 millioner kroner) i form af et kapitalindskud på 22 millioner euro og lånegarantier for otte millioner euro.

Pengene skulle blandt andet bruges til at dække et forventet stort tab i år, og det bliver der brug for. Nordicas koncernchef Erki Urva forventer nemlig, at selskabet få et tab på omkring 20 millioner euro (149 millioner kroner) i år, skriver det estiske medie ERR.

De 20 millioner euro er dog lidt mindre end det tal, der var på bordet i forbindelse med forhandlingerne om statsstøtte i sommer, hvor Nordicas forventede et tab i år dog på 23 millioner euro.

Nordica havde allerede sidste år et tab på 3,8 millioner euro (28 millioner kroner), hvilket var en af ​​grundene til, at det estiske flyselskab opgav sine ruter i efteråret 2019 og overdrog ruteporteføljen til polske LOT.

Overtager datterselskabet Xfly
LOT er medejer af Nordicas datterselskab Xfly, som tidligere hed Regional Jet, men LOT og Nordica er blevet enige om en aftale, hvor Nordica overtager LOT’s aktieandel og dermed bliver eneejer af Xfly. Handlen forventes ifølge Nordica-chefen gennemført inden udgangen af november.

Det var en af betingelserne i aftalen om statsstøtte, at Nordica får fuld kontrol med datterselskabet.

Xfly flyver blandt andet for SAS i Danmark og Sverige, og det er ifølge Nordica-chefen planen, at datterselskabet fortsat skal flyve for andre flyselskaber.

Kun 11 fly i drift
Før coronakrisen havde Regional Jet/Xfly en flåde på 23 fly fordelt på 12 Bombardier CRJ-900, to Bombardier CRJ-700 samt ni ATR 72-600. I dag opererer selskabet blot 11 fly, hvoraf fem er CRJ-900 og seks ATR 72. Selskabet har i år skilt sig af med to ATR 72-fly, mens 10 af Xflys fly i øjeblikket er parkerede på grund af krisen.

Ifølge Xflys koncernchef Jan Palmér er der dog store muligheder for det estiske flyselskab i fremtidens luftfartsmarked, hvor der ifølge koncernchefen vil blive brug for omkring 500 regionale fly i Europa.

”Vi ser dette som en unik mulighed for Estland og for Xfly, som vi vil kunne udnytte som en af Europas største og mest succesrige kapacitetsudbydere,” sagde Jan Palmér i september.

 

Relaterede artikler:

Coronasmitte hos LOT-direktør udsætter aftale med Nordica

Estlands regering godkender statsstøtte til Nordica

Nordica vil flyve udenom konkurrenterne