Siden Ruslands invasion af Ukraine har flere landes luftrum været lukket land for europæiske flyselskaber. En ny rapport fra SAS viser, at lukningen har ført til tabt kapacitet og svækket konkurrenceevne for vestlige flyselskaber.
Lukningen af det russiske luftrum som følge af Ruslands invasion af Ukraine har haft en stor effekt på luftfarten i 2024. Således har Skandinavien mistet 1,2 millioner sæder udbudt af flyselskaber på afgange sammenlignet med 2019.
Det skriver SAS i en ny rapport, som undersøger effekten af lukningen af russisk luftrum på luftfarten i Skandinavien.
Ligeledes viser rapporten, at det særligt er de europæiske flyselskaber, som udfordres af lukninger af ikke blot det russiske luftrum, men også luftrum i Ukraine og Hviderusland, mens flyselskaber, der fortsat kan opholde sig i russisk luftrum, ikke ser de samme fald.
Fortsætter så længe, luftrummet er lukket
SAS påpeger, at ruter, som engang forbandt Skandinavien med Asien, er blevet en del længere og dyrere at drive. For eksempel ville en flyvetur mellem København og Shanghai tage to timer mere hver vej, eftersom det ikke er muligt at krydse igennem Rusland.
Skulle ruten drives, ville det kræve mere brændstof, reducere effektiviteten i forhold til fly og besætning, mens mængden af fragt også skulle reduceres – hvilket igen svækker europæiske flyselskabers konkurrencedygtighed.
”Så længe det russiske luftrum er lukket, fortsætter denne ubalance. Mens vi fortsat ser det som vores pligt at forbinde Skandinavien og Asien, har branchen brug for lige vilkår for at sikre langsigtet bæredygtighed, fair konkurrence og pålidelige forbindelser til vores kunder,” siger Mads Brandstrup Nielsen, kommunikations- og PR-direktør hos SAS.
Har trukket sig fra Kina i 2025
For SAS har situationen umiddelbart betydet, at man ikke vil have flyvninger til Kina i 2025, mens kinesiske flyselskaber til gengæld har øget kapaciteten på deres tilsvarende ruter mellem Kina og Skandinavien, og de udbyder nu flere sæder, end det var tilfældet før corona.
SAS skriver i rapporten, at 500.000 sæder på afgange til Asien og Mellemøsten, svarende til 57 procent, til gengæld er forsvundet. På andre ruter, som ikke var mærket af lukningerne af luftrum, var antallet blot 19 procent lavere i 2024 sammenlignet med 2019, og sammenlignes vestlige selskaber med dem, som ikke er mærket af restriktionerne, har de oplevet de største fald.
Det betyder dog ikke, at SAS trækker sig fra Asien, og i september i år kommer der således en ny rute fra København til den sydkoreanske hovedstad Seoul.
Rammer også andre sektorer
Det er ikke kun luftfarten, som bliver ramt af de lukkede luftrum. Længere afstande har betydet, at fragtkapaciteten er blevet mindre, og det betyder, at samhandlen mellem Europa og Asien er ramt af forsinkelser og højere fragtomkostninger.
Men det er ikke kun samhandlen, der er ramt. Den indgående ferie- og erhvervsturisme til Skandinavien er også faldet fra de steder, hvor flyvetiden er blevet længere, hvilket dels betyder faldende omsætning og flere virtuelle møder.
SAS oplyser, at man undersøger, om man kan finde alternative rutesamarbejder for at mindske effekten af de lukkede luftrum. Samtidig investerer man i mere brændstofeffektive fly og nye teknologier, som skal reducere driftsomkostninger og sikre langsigtet konkurrencedygtighed.
Relaterede artikler:
”Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå det”