Kabinen i SAS Airbus A330 (Foto: SAS AB)

SAS: Opsigelser i overensstemmelse med aftaler

SAS Scandinavia har sendt opsigelser til næsten 300 danske kabineansatte, der har været på orlov siden juni 2020 i forbindelse med COVID-19. SAS hævder, at man følger den indgåede aftale.

I slutningen af juni 2020 stod SAS foran afskedigelse af 686 danske kabineansatte i forbindelse med nedlæggelse af i alt 5.000 fuldtidsstillinger i Skandinavien på grund af coronapandemien.

I alt 573 af de kabineansatte valgte i stedet for en fyreseddel at tage imod tilbuddet om en orlovsordning af op til to års varighed, så det ville være muligt at komme tilbage i jobbet, når SAS skulle i gang med trafikgenopretningen efter COVID-19.

Der er dog ikke blevet plads til samtlige kabinemedarbejdere, hvorfor SAS nu må afskedige næsten 300 ansatte. Det hænger sammen med, at SAS i mellemtiden har etableret produktionsplatformene SAS Connect og SAS Link på andre overenskomstvilkår, mens kabinemedarbejderne på orlov har ansættelse i SAS Scandinavia.

SAS så sig nødsaget til at sætte fart på udviklingen af de nye produktionsplatforme, da det i begyndelsen af 2021 ikke lykkedes at indgå en aftale med SAS Pilot Group om nødvendige effektivitetsforbedringer.

SAS afviser brud på aftale
Der er i dag stor skuffelse hos de kabineansatte, der har fået fyreseddel, hvorefter de – om ønsket – kan søge en stilling i SAS Connect eller SAS Link til andre vilkår, end de havde i SAS Scandinavia før opsigelsen.

“Vi står med en aftale, der nu er brudt fra SAS’ side, da de har valgt ikke at kalde kollegerne tilbage, i takt med at produktionen er kommet i gang igen.” siger Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union (CAU), der via Metal Luftfart organiserer de danske kabineansatte, til DR.

“Vi oplever det helt urimeligt. Vi står nu og skal tage afsked med 300 rigtig gode, loyale kollegaer, der reelt burde have været jobs og plads til. Måske ikke dem allesammen, men i hvert fald en stor del.”

Hos SAS mener man ikke, at der er tale om brud på en aftale.

“Det er i overensstemmelse med den aftale, vi indgik i begyndelsen af pandemien, da vi måtte afskedige mange af vores medarbejdere. Disse opsigelser gælder for SAS Scandinavia, og vi følger den aftale, vi har indgået med disse medarbejdere,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji, pressechef i SAS.

 

Relaterede artikler:

Hver fjerde SAS-kabineansat i Danmark er utilfreds

SAS opsiger 700 kabineansatte i Danmark

SAS siger farvel til næsten 1.600 ansatte i Danmark