SAS-stillinger tilbydes til akutjob-kandidater

Det ser ud til at blive call-center virksomheden Sykes i Odense, der fremover skal betjene SAS-kunderne i Danmark. Sykes udbyder netop nu akutjobs til funktioner, der skal erstatte SAS-medarbejdere, der er på vej til arbejdsløshed.

Når man som kunde fremoverringer til SAS for at bestille flybilletter, ændre bookinger eller stille spørgsmål til det skandinaviske flyselskabs produkter, kommer man ikke nødvendigvistil at tale med en SAS-medarbejder.

I stedet vil man få en call-center medarbejder i røret, der sidder på adressen Agerhatten 22B udenfor Odense. Det er hjemsted for Sykes, der er en global aktør, der varetager kundeservicefunktioner for større virksomheder.

SAS har i forbindelse med spareplanen 4XNG taget beslutning om at lukke Customer Contact Center (CCC) i Danmark, således aten del af omkring100 stillinger angiveligt vil blive outsourcet til den amerikanske call-center virksomhed. Det bekræfter kilder tæt på selskabet. Dermed kan der være udsigt til, at en række højt specialiserede SAS-medarbejdere er på vej ud i arbejdsløshed, mens Sykes i Odense er gået i gang med at rekruttere medarbejdere til at håndtere de øgede aktiviteter fra SAS.

Akutjob-kandidater
Lige nu søger Sykes således kandidater, der vil komme til “at indgå i et af vores kundeserviceteams og yde kundeservice til kunder hos en stor virksomhed, som har udlagt deres kundeservicefunktioner til os,“ som det hedder i jobopslaget.

Kvalifikationerne hos ansøgerne er, at man skulle kunne sælge indenrigs- og udenrigsbilletter via indkommende telefonopkald og mail, hjælpe kunderne med deres online booking samt hjælpe til med eventuelle ombookinger. Endvidere fremhæves det, at det er en fordel, hvis kandidaterne har erfaring med bookingsystemet Amadeus eller erfaring fra rejsebranchen.

Sykes understreger, at der er tale om akutjob. Det er således ledige medlemmer af en arbejdsløshedskasse, hvis dagpengeret udløber senest den 30. juni, der kan ansøge.

Med ansættelsen følger en præmie fra staten til arbejdsgiveren på 25.000 kroner per akutjob. Dermed kan SAS sende medarbejdere ud i arbejdsløshed, mens Sykes i Odense kan ansætte nye medarbejdere til tilsvarende funktioner med et statsligt tilskud på 25.000 kroner per medarbejder.

Indenfor rammerne
Hos Arbejdsmarkedsstyrelsen bekræfter specialkonsulent Jan Strøbæk, at den omtalte model opfylder reglerne, med mindre der er tale om en egentlig virksomhedsoverdragelse. Beskæftigelsesministeriet melder også hus forbi. Her siger en pressetalskvinde, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)udelukkende fokuserer på målet, og ikke hvordan virksomhederne indenfor rammerne udnytter ordningen.

Hos SAS er man heller ikke meget for at kommentere sagen.

“Vi har valgt at outsource Customer Care-afdelingen for at få flere variable fremfor faste omkostninger. Det er stadig i proces, og jeg kan ikke kommentere nærmere på det,“ siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark.

Et af de partier, der stemte imod akutjob-loven var Liberal Alliance. Partiets arbejdsmarkedspolitiske ordfører Joachim B. Olsen er ikke bekymret for, at Sykes vil kunne udnytte akutjob-præmien ved ansættelse af medarbejdere til at varetage opgaver, som SAS-ansatte tidligerevar beskæftiget med.

“Det er meget få, der bliver ansat under akutjob-ordningen. Enhver kan skrive akutjob i sit jobopslag. Det er tomt, og det er bluff. Mange af de stillinger der bliver opslået, bliver ikke besat med ledige, der er på vej ud af dagpengesystemet. Rent teoretisk kan det godt forekomme, men man må gå ud fra, at virksomheden ansætter dem, der er mest kompetente,“ siger Joachim. B. Olsen (LA)til CHECK-IN.dk.

CHECK-IN.dk forsøgte flere gangei løbet af torsdagen af få en kommentar fra Sykes Enterprises Denmark ApS, men selskabet der lever af at besvare telefoner for SAS og andre store virksomheder, tog ikke telefonen på eget nummer.