Anko van der Werff, koncernchef i SAS. (Foto: SAS | PR)

SAS-underskud på en milliard kroner

SAS kom ud af sommerkvartalet med et underskud før skat på lige omkring en milliard kroner. Selskabet advarer om betydelige udfordringer med delta-varianten, der forsinker genopretningen.

Det traditionelt stærke kvartal fra maj til og med juli i SAS’ forskudte regnskabsår skabte fornyet optimisme i det skandinaviske flyselskab. Onsdag morgen har selskabet præsenteret et kvartalsregnskab, der viser et underskud før skat på 1,36 milliarder svenske kroner, hvilket rundt regnet svarer til en milliard danske kroner.

Det er en markant forbedring i forhold til samme periode i 2020, hvor underskuddet landede på 2,07 milliarder svenske kroner (1,51 milliarder danske kroner).

Kvartalets omsætning blev øget fra 2,51 til 3,98 milliarder svenske kroner baseret på 76 procent flere passagerer.

Delta-variant forsinker genopretningen
Selvom der er positive tendenser i kvartalet, så kigger SAS ind i et efterår og en vinter, hvor mørke skyer trækker sig sammen. Der er nemlig stadig usikkerhed omkring COVID-19, og hvordan det vil påvirke efterspørgslen i den kommende periode. 

“Vi noterede opmuntrende tegn i sommersæsonen med en langsomt stigende efterspørgsel. Vaccinationsraterne stiger også, men der venter fortsat betydelige udfordringer, da nye tilfælde af delta-varianten multiplicerer og forsinker genopretningen. De pålagte rejserestriktioner forbliver i kraft og påvirker fortsat efterspørgslen efter flyrejser negativt,” siger SAS’ nytiltrådte koncernchef Anka van der Werff.

Samtidig hæfter koncernchefen sig ved, at der er et stigende antal fritidsrejsende og en endnu større konkurrence end før coronapandemien. Herudover booker kunderne deres billetter senere, hvorfor fleksibilitet til at justere kapaciteten efter behovet, kan blive en afgørende faktor i luftfartsindustrien.

Ingen prognose for årsresultat
I lighed med andre flyselskaber vil SAS ikke være i stand til at levere en guidance på resultatet for regnskabsåret 2020/21, der slutter den 31. oktober. Dertil er usikkerheden omkring efterspørgslen i de kommende måneder for stor.

Efter de første tre kvartaler er underskuddet før skat på 5,66 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 4,12 milliarder danske kroner. Det er trods alt en forbedring i forhold til samme periode i 2019/20, men det vil være usandsynligt at forvente, at SAS kan levere et positivt resultat for regnskabsårets sidste kvartal, der omfatter perioden fra august til udgangen af oktober.

 

Relaterede artikler:

Overkapacitet og sene bookinger trykker billetpriser

SAS skruer op for trafikken i efteråret

61 ruter med SAS ud af CPH